Szukaj
FAQFAQ SzukajSzukaj UżytkownicyUżytkownicy GrupyGrupy ProfilProfil Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości RejestracjaRejestracja ZalogujZaloguj

Alkohol wciąga - temat zbiorczy

Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3 ... 9, 10, 11 ... 17, 18, 19  Następny
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum medyczne -> Nałogi
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
salata107

Wysłał podziekowań: 1
Otrzymał 0 podziękowań w 0 postach

PostWysłany: Pią Paź 16, 2009 1:02 am    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

tak...alkohol wciąga... ja to nie potrafię funkcjonować bez piwka conajmniej 2-3 razy w tygodniu. Ale to nie nałóg Wink bo się nie opijam tylko wypiję 1-2 piwka dla smaku. Ale nałogowa palę... ;] nie tylko papierosy. Tak czy siak za bardzo to wszystko lubię , żeby to rzucać :]

Dodano po 2 minutach:

chociaż może za jakiś czas to mnie opanuję i nie będę mogła żyć bez tego? z alkoholu przydałoby się zrezygnować... ale nie mam pomysłu jak... ten smak mnie wciąga... czasami rzeczywiście przesadzę i wypiję 8 piw naraz, a potem zastanawiam się po co to robię...
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika
PaulinaUK

Wysłał podziekowań: 4

PostWysłany: Wto Gru 08, 2009 12:10 am    Temat postu: alkoholizm Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

Mam problem osoba ktora Kocham pije... zaczyna sie od jednego drinka na imprezie czesto znika nie wraca na noc .Potrafi pic 2do 4dni.Upija sie i spi wstaje i pije dalej...Nie pomagaja rozmowy oraz wsparcie rodziny Crying or Very sad
Powrót do góry
Gosia85
Przyjaciel forum

Wysłał podziekowań: 2
Otrzymał 117 podziękowań w 117 postach

PostWysłany: Wto Gru 08, 2009 9:24 am    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

myśleliście o specjaliście?
czy ta osoba bliska zdaje sobie w ogóle sprawę ze swojego nałogu czy uważa, że wszystko z nią ok?
Powrót do góry
PaulinaUK

Wysłał podziekowań: 4

PostWysłany: Wto Gru 08, 2009 9:38 pm    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

Dziekuje za odpowiedz Smile
Nawiazujac do tematu "tak"mowi lecz Ja nie jestem pewna ...
Sam nie chce korzystac z pomocy AA ani lekarzy,sytuacja jest ciezka....
Powrót do góry
Gosia85
Przyjaciel forum

PostWysłany: Sro Gru 09, 2009 10:28 pm    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

jeśli on nie chce to wszelkie zmuszanie do leczenia nie ma sensu.
możesz jednak poszukać pomocy dla siebie.
trzymam kciuki Smile
Powrót do góry
kawuszczyn
Zbanowany

PostWysłany: Sro Gru 30, 2009 2:15 pm    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

Ciekawe ile milionów Polaków będzie pijanych w sylwestra, a ilu 'filmy się urwą' Question
Powrót do góry
umyuam

Wysłał podziekowań: 0

PostWysłany: Nie Lut 14, 2010 1:54 pm    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

stokrotka.af napisał:
jak już człowiek zacznie to trudno mu się powstrzymać , bo po drinku świat nabiera barw:>

tutaj mowisz o pijanstwie, a nie o alkoholizmie. ludzie czesto nie wiedza z czym maja do czynienia, mowiac o tej chorobie. jak jestes alkoholikiem, po % świat wcale nie staje sie lepszy, ale dużo gorszy, pogłębiają się smutki, wpadasz w stany depresyjne, czujesz sie bezużyteczny, jesteś agresywny.

Dodano po 7 minutach:

osoba z mojej bliskiej rodziny zaczęła od 1 piwa dziennie, więc nie mówcie mi tu pierdół że nie macie z tym problemu, waląc codzien pare piw.
stracila 2 prace, prawo jazdy, zaufanie rodziny, teraz siedzi na odwyku, trzecim z kolei.
Powrót do góry
Panda49

PostWysłany: Sob Maj 29, 2010 1:00 pm    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

Mam dylemat... powiedzcie mi czy koakloholizm jest chorobą???? Bo Alkoholizm to napewno choroba:) A jesli nie to może ktoś zna definicję koalkoholizmu??? Proszę o pomoc Smile
Powrót do góry
Gosia85
Przyjaciel forum

PostWysłany: Sob Maj 29, 2010 1:35 pm    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

Panda49
koalkoholizm to inaczej współuzależnienie.
jeśli chcesz dokładną definicję to poszukaj w książkach o alkoholizmie, o DDA, o współuzależnieniach.
możesz znaleźć coś w podręcznikach z psychiatrii i psychologii.
Powrót do góry
Panda49

PostWysłany: Sob Maj 29, 2010 3:20 pm    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

Dziekuje, ale czasami to mnie szlag trafia. Alkoholik jak sie chce leczyc to ma wszedzie fory... jest hołubiony. Ma szanse na normalne życie, a żona (współuzalezniona) jesli chce sie z tego wyrwać, leczyć sie i naprawiac swoje zycie ma mase kłód po nogami. Czesto musi spłacać długi męża akoholika. Czy to uczciwe???? A jesli sie trafi taki któremu z alkoholizmem dobrze i nie leczy sie to dopiero przerąbane. Mowię to z własnego doświadczenia.
Powrót do góry
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum medyczne -> Nałogi Wszystkie czasy w strefie EET (Europa)
Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3 ... 9, 10, 11 ... 17, 18, 19  Następny
Strona 10 z 19