Wysłał podziekowań: 0 Otrzymał 0 podziękowań w 0 postach
Wysłany: Sob Sie 26, 2006 10:53 pm Temat postu: Nadciśnienie?
2 miesiace temu mialem mierzone cisnienie, wyszlo 140/100
mozna powiedziec ze mam nadcisnienie... ale przed chwila dla ciekawosci zmierzylem sobie puls i wyczulem po chwili, ze serce bije coraz szybciej... puls wyszedl okolo 80 uderzen/minuta
Jakos przy badaniu sie stresuje, przy mierzeniu cisnienia w gabinecie lekarskim mialem puls ze 120 chyba...
Czym to moze byc spowodowane? Czy naprawde mam sie obawiac o swoje zdrowie? Dodam, ze od 2 miesiecy wykonuje sobie w domu cwiczenia typu pompki, brzuszki itp (z wykorzystaniem wlasnego ciala). Czy te cwiczenia moglbym wykonywac dalej przy nadcisnieniu?
Powrót do góry
anetka Przyjaciel forum
Wysłał podziekowań: 0 Otrzymał 6 podziękowań w 5 postach
Wysłany: Nie Sie 27, 2006 11:20 am Temat postu:
Jednorazowy pomiar nie moze wskazywac na nadcisnienie. Trzeba zrobic pomiary regularnie. jesli taki wynik wyszedl Ci w gabinecie lekarza to mozliwe ze byl on spowodowany tzw zespolem bialego fartucha. Ja mam niedocisnienie-pomiary w domu. gdy ide do lekarza to stres powoduje ze cisnienie skacze wyzej. Powinienes przez kilka dni mierzyc cisnienie i zobaczysz czy naprawde jest wysokie. _________________
Powrót do góry
Forum medyczne
-> Lekarz rodzinny
Wszystkie czasy w strefie EET (Europa)
Strona 1 z 1