Szukaj
FAQFAQ SzukajSzukaj UżytkownicyUżytkownicy GrupyGrupy ProfilProfil Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości RejestracjaRejestracja ZalogujZaloguj

Podejrzenie torbiela jajnika

Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum medyczne -> Dolegliwości intymne
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Pinia

Wysłał podziekowań: 0
Otrzymał 0 podziękowań w 0 postach

PostWysłany: Nie Mar 25, 2007 11:42 am    Temat postu: Podejrzenie torbiela jajnika Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

Witam:)

Jakis czs temu krążył tu moj temat o spozniajacej sie miesiaczce (42dni trwal cykl). Przyszla a i owszem, ale trwala...14 dni! Po skonczeniu po 2 tyg przyszla nastepna. Szczerze mowiac bylam wykonczona-tyle stracilam krwi w tak krotkim czasie. Ta miesiaczka tez trwala dlugo bo 12 dni. Bylam tydzien temu u lekarza (podobno super specjalista). Wysluchal mnie, popatrzyl na kalendarzyk.
Powiedzial,ze mam przyjsc do 3 dni po miesiaczce lub jak nie dostane to na samym poczatku kwietnia. Podejrzewa torbiel jajnika lub sprawy hormonalne ('choć wygłąda mi to bardziej na to 1.'-cytat). Podczas nast wizyty mam miec robione dopochwowe USG. Mam kilka pytan:

-takie badanie na 100% wykryje takie zmiany
-co potem ( jak sie okarze ze to torbiel)?
-czy na to badanie,jak na zwykle USG trzeba isc z pełnym pecherzem czy wrecz odwrotnie na czczo...?

dziekuje sedecznie za odp.
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika
pituszka
Przyjaciel forum/Specjalista położnik

Otrzymał 8 podziękowań w 8 postach

PostWysłany: Nie Mar 25, 2007 12:49 pm    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

tak USG dopochwowe powinno bez problemu wykryc torbiel.... a leczy sie go w zaleznosci od umiejscowienia i wielkosci - jak jest maly to dostaniesz tabletki albo globulki dopochwowe a jak za duzy bedzie na leczenie farmakologiczne to bedzie zabieg.... a co do pecherza to ja mialam raz pelny raz nie - nie wiem co lepsze Smile
Powrót do góry
Pinia

PostWysłany: Nie Mar 25, 2007 3:28 pm    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

a sluchajcie .... jest jakas inna diagnoza wg was jaka moznaby postawic na takie objawy?
Powrót do góry
pituszka

PostWysłany: Nie Mar 25, 2007 7:13 pm    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

moze to byc tez cos z hormonami.... ale tak na odleglosc nic nie pwoiem zreszta ja nie lekarz tylko polozna Wink
Powrót do góry
drapaka
Przyjaciel forum

Otrzymał 2 podziękowań w 2 postach

PostWysłany: Pon Mar 26, 2007 12:03 am    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

Gdy mi wykryto torbiel miał prawe 6cm na 6cm i miałam leczenie farmakologiczne. Co do USG to lekarz kazał mi opróżnić pęchęrz przez USG transvaginalnym, bo tak się nazywa.
Pinia

PostWysłany: Wto Mar 27, 2007 4:24 pm    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

Dziewczyny ... nie wiem co mam robic.

Od dwoch dni boli mnie przeraźliweie prawy jajnik. Kłuje i promieniuje strrasznie. Powinnam juz dosstac okres, niestety brak. Nigdy nie mialam tak ostrych bolow. Co to moze byc?!
Powrót do góry
pituszka

PostWysłany: Wto Mar 27, 2007 5:22 pm    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

moze okres sie zbliza .... ale jak bol nie ustapi i bedzie uciazliwy to lepiej przejdz sie do gina Smile
Powrót do góry
drapaka
Przyjaciel forum

Otrzymał 2 podziękowań w 2 postach

PostWysłany: Wto Mar 27, 2007 7:50 pm    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

jestem tego samego zdania co pituszka. Najprawdopodobniej to oznaki zbliżającego się okresu, ale jak będzie to trwało kilka dni a okres się nie pojawi idź do ginekologa
Pinia

PostWysłany: Sro Kwi 04, 2007 3:39 pm    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

no wiec tak... bylam dzis u lekarza. Teraz okres trwal ... 4 dni <olaboga>

Po badaniu USG wykluczyl tobbiele itp. Jednak zrwocil uwage na na zagęzczenie pecherzykow w jajnikach. Mowi,ze moze to byc ZESPÓŁ POLICYSTYCZNYCH JAJNIKÓW. Ale nie mam sie czym przejwowac, bo to na razie podejrzenie.

Reasumujac, nie bylo zle, wszystko w porzadku. Oby cykle sie unormowaly i dobrze. Przy okazji sie zbadalam, upewnilam ze wszystko okej:)

Pozdrawaim
Powrót do góry
pituszka

PostWysłany: Sro Kwi 04, 2007 5:05 pm    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

dobrze ze to nie torbiel Laughing ja zycze zdrowka iz eby bylo wszytsko oki:) pozdrowki
Powrót do góry
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum medyczne -> Dolegliwości intymne Wszystkie czasy w strefie EET (Europa)
Strona 1 z 1