Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
Pinia
Wysłał podziekowań: 0 Otrzymał 0 podziękowań w 0 postach
|
Wysłany: Nie Mar 25, 2007 11:42 am Temat postu: Podejrzenie torbiela jajnika |
|
|
Witam:)
Jakis czs temu krążył tu moj temat o spozniajacej sie miesiaczce (42dni trwal cykl). Przyszla a i owszem, ale trwala...14 dni! Po skonczeniu po 2 tyg przyszla nastepna. Szczerze mowiac bylam wykonczona-tyle stracilam krwi w tak krotkim czasie. Ta miesiaczka tez trwala dlugo bo 12 dni. Bylam tydzien temu u lekarza (podobno super specjalista). Wysluchal mnie, popatrzyl na kalendarzyk.
Powiedzial,ze mam przyjsc do 3 dni po miesiaczce lub jak nie dostane to na samym poczatku kwietnia. Podejrzewa torbiel jajnika lub sprawy hormonalne ('choć wygłąda mi to bardziej na to 1.'-cytat). Podczas nast wizyty mam miec robione dopochwowe USG. Mam kilka pytan:
-takie badanie na 100% wykryje takie zmiany
-co potem ( jak sie okarze ze to torbiel)?
-czy na to badanie,jak na zwykle USG trzeba isc z pełnym pecherzem czy wrecz odwrotnie na czczo...?
dziekuje sedecznie za odp. |
|
Powrót do góry |
|
|
|
pituszka Przyjaciel forum/Specjalista położnik
Wysłał podziekowań: 0 Otrzymał 8 podziękowań w 8 postach
|
Wysłany: Nie Mar 25, 2007 12:49 pm Temat postu: |
|
|
tak USG dopochwowe powinno bez problemu wykryc torbiel.... a leczy sie go w zaleznosci od umiejscowienia i wielkosci - jak jest maly to dostaniesz tabletki albo globulki dopochwowe a jak za duzy bedzie na leczenie farmakologiczne to bedzie zabieg.... a co do pecherza to ja mialam raz pelny raz nie - nie wiem co lepsze |
|
Powrót do góry |
|
|
|
Pinia
|
Wysłany: Nie Mar 25, 2007 3:28 pm Temat postu: |
|
|
a sluchajcie .... jest jakas inna diagnoza wg was jaka moznaby postawic na takie objawy? |
|
Powrót do góry |
|
|
|
|
Wysłany: Nie Mar 25, 2007 7:13 pm Temat postu: |
|
|
moze to byc tez cos z hormonami.... ale tak na odleglosc nic nie pwoiem zreszta ja nie lekarz tylko polozna |
|
Powrót do góry |
|
|
|
drapaka Przyjaciel forum
Wysłał podziekowań: 0 Otrzymał 2 podziękowań w 2 postach
|
Wysłany: Pon Mar 26, 2007 12:03 am Temat postu: |
|
|
Gdy mi wykryto torbiel miał prawe 6cm na 6cm i miałam leczenie farmakologiczne. Co do USG to lekarz kazał mi opróżnić pęchęrz przez USG transvaginalnym, bo tak się nazywa. _________________ miłość uskrzydla, uczy latać |
|
Powrót do góry |
|
|
|
Pinia
|
Wysłany: Wto Mar 27, 2007 4:24 pm Temat postu: |
|
|
Dziewczyny ... nie wiem co mam robic.
Od dwoch dni boli mnie przeraźliweie prawy jajnik. Kłuje i promieniuje strrasznie. Powinnam juz dosstac okres, niestety brak. Nigdy nie mialam tak ostrych bolow. Co to moze byc?! |
|
Powrót do góry |
|
|
|
|
Wysłany: Wto Mar 27, 2007 5:22 pm Temat postu: |
|
|
moze okres sie zbliza .... ale jak bol nie ustapi i bedzie uciazliwy to lepiej przejdz sie do gina |
|
Powrót do góry |
|
|
|
drapaka Przyjaciel forum
Wysłał podziekowań: 0 Otrzymał 2 podziękowań w 2 postach
|
Wysłany: Wto Mar 27, 2007 7:50 pm Temat postu: |
|
|
jestem tego samego zdania co pituszka. Najprawdopodobniej to oznaki zbliżającego się okresu, ale jak będzie to trwało kilka dni a okres się nie pojawi idź do ginekologa _________________ miłość uskrzydla, uczy latać |
|
Powrót do góry |
|
|
|
Pinia
|
Wysłany: Sro Kwi 04, 2007 3:39 pm Temat postu: |
|
|
no wiec tak... bylam dzis u lekarza. Teraz okres trwal ... 4 dni <olaboga>
Po badaniu USG wykluczyl tobbiele itp. Jednak zrwocil uwage na na zagęzczenie pecherzykow w jajnikach. Mowi,ze moze to byc ZESPÓŁ POLICYSTYCZNYCH JAJNIKÓW. Ale nie mam sie czym przejwowac, bo to na razie podejrzenie.
Reasumujac, nie bylo zle, wszystko w porzadku. Oby cykle sie unormowaly i dobrze. Przy okazji sie zbadalam, upewnilam ze wszystko okej:)
Pozdrawaim |
|
Powrót do góry |
|
|
|
|
Wysłany: Sro Kwi 04, 2007 5:05 pm Temat postu: |
|
|
dobrze ze to nie torbiel ja zycze zdrowka iz eby bylo wszytsko oki:) pozdrowki |
|
Powrót do góry |
|
|
|
|