Szukaj
FAQFAQ SzukajSzukaj UżytkownicyUżytkownicy GrupyGrupy ProfilProfil Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości RejestracjaRejestracja ZalogujZaloguj

Pogaduchy o maluchach, cz.2

Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3 ... 9, 10, 11 ... 39, 40, 41  Następny
Napisz nowy temat   Ten temat jest zablokowany bez możliwości zmiany postów lub pisania odpowiedzi    Forum medyczne -> Dziecko
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
wind_of_hope
Moderator

Wysłał podziekowań: 5
Otrzymał 187 podziękowań w 185 postach

PostWysłany: Wto Wrz 11, 2012 9:24 am    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

hej laski co tu tak cicho?
mam pytanie:
jak sie liczy te siatki centylowe?
ja nic z nich nie rozumiem.

no i jeszcze jedno:
ile powinno zjadac 3mczne niemowle?

ost Zuzia nie jest zbyt chetna do jedzenia.
były takie dni ze jadła 40-80ml.

wczorajsza noc była lepsza, zobacze jak bedzie dzisiaj karmienie wygladało.
jesli nadal bedzie marudziła (mam wrazenie ze mleko sie jej znudzilo albo nie smakuje) to podejde do lekarza.

na ost szczepieniu nie przytyła kg w ciagu miesiaca..
ale pielegniarka pow ze miesci sie w normie.

ja i tak sie martwie..

jak ją podtuczyc;/

a moze nie ma ochoty jesc!???

nie wiem co mam robic.

Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika
tosia81
Moderator

Wysłał podziekowań: 1
Otrzymał 101 podziękowań w 101 postach

PostWysłany: Wto Wrz 11, 2012 12:51 pm    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

Wind ja aktualnie mam depresje ....mój przedszkolak cięzko znosi rozstanie więc ja to przechodzę podwójnie. Napiszę ci o siatkach wieczorkiem

Powrót do góry
wind_of_hope
Moderator

PostWysłany: Wto Wrz 11, 2012 3:09 pm    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

Tosiu wytrwalosci zycze!
mnie tez bedzie czekało przedszkole i tez pewnie bede przezywała bo wiez z dzieckiem przez prawie 3 lata jest napewno ogromna.
wierze ze dasz rade :*
czekam na odp w spr. siatek.

Powrót do góry
lizelotka

Wysłał podziekowań: 0
Otrzymał 2 podziękowań w 2 postach

PostWysłany: Sro Wrz 12, 2012 11:30 am    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

Dziewczyny czy połowa 4 miesiąca to już czas kiedy mogą zacząć dokuczać zęby?
Adaś dziś szału dostał z rana. Rzucał się w nerwach na rękach nawet, choc zwykle na rękach rozanielony siedzi jak trusia. Gryzł swoją ręke, moją, nawet powietrze próbował.... Shocked
Nie przychodzi mi nic innego do głowy jak zęby...
No chyba, ze to skok ten około 15 tygodnia, ale to chyba za wcześnie jeszcze no i trochę dziwne by były objawy, no nie?

Tosiu, współczuje Sad
Mnie to czeka za 7 miesięcy, bo Adaś do żłobka pójdzie Sad

Wind, a czemu chcesz koniecznie podtuczyć małą? Skoro mieści się w normie to jaki sens w podtuczaniu? Dziecko się nie zagłodzi. Raz je więcej, raz mniej. Jeśli jest zdrowa i przybiera ładnie to ja bym nie ingerowała....

Przyjdzie taki czas, gdy wyda Ci się, że świat jest Twój... Poczujesz wiatr... powiesz...leć wietrzyku, a on Cię poniesie
Powrót do góry
wind_of_hope
Moderator

PostWysłany: Czw Wrz 13, 2012 7:05 am    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

lizelotko juz nie bede jej tuczyc Razz
obliczylam ze zjada ok 700-800ml wiec jest ok.
miała takie dni ze nie chciała jesc ale juz jest dobrze.

chce z nia podejsc do lekarza bo martwi mnie jej płacz.
mam wrazenie ze boli ją brzuch po tym sztucznym mleku.

wiem ze jest jakies chyba HA ktore ma hydrolizy białka rozbite na mniejsze czesci.

sama juz sie gubie w tym wszystkim.
niby bebilon to dobre mleko..;///

no i jeszcze jakies suche skorki ma na nadgarstkach i na udach Neutral
nie wiem czy to nie objaw alergii?

ale pediatra mowiła ze objawem jest najczesciej silna biegunka a pozniej wysypka na ciele , a Zu wysypki nie ma tylko suche skorki Neutral

lizelotko u nas tez ładowanie całych rak i slinienie sie jak boxer..
ja miałam w 3mce pierwszego zeba wiec wierze w to ze Adas zaczyna produkcje zebolow.

Powrót do góry
Łobuz

Otrzymał 3 podziękowań w 3 postach

PostWysłany: Sob Wrz 15, 2012 7:44 am    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

lizelotko, Wind w wieku 3 m-cy dzieciątko może zaczynać się już ślinić i pchać łapki do buzi (Adaś tak też miał). Czasami zdarzają się ząbki około 4 m-ca życia, chociaż z reguły trzeba na nie czekać do około 6 m-ca. I przez cały ten czas dziecku mogą dokuczać dziąsełka, które na początku swędzą. U lali chyba też było podobnie z ząbkami.

tosiu współczuję. Ale im młodsza dzidzia, tym łatwiej się zaadaptuje w nowej sytuacji. Ja poszłam do przedszkola dopiero w wieku 6 lat (właściwie do zerówki). Nabawiłam się wtedy silnej nerwicy żołądka, którą mam do dziś. Młodsze dzieci szybciej się dostosują. Chociaż wierzę, jak Ci cieżko... Mi też nie było łatwo, gdy Adaś płakał w pierwszym tygodniu, gdy go babcia usypiała, albo jak wychodziłam i słyszałam, że zaczyna płakać. Ale trzeba to przeczekać i absolutnie nie okazywać dziecku, że Tobie tez przykro. Bo wtedy maluch będzie miał jakby potwierdzenie, że naprawdę dzieje się coś złego, skoro nawet mama płacze...

Wind Bebilon niby dobry, ale... Adasia po nim też bolał brzuszek i nie mógł kupy robić. Zmieniłam na Bebiko. Zero problemów. Co do siatek - nie pomogę, nie znam się. A suche, szorstkie placuszki na rączkach i nóżkach moga być objawem alergii.

lizelotko
współczuję Ci tego żłobka... A nie macie możliwości zatrudnienia niani? Albo... babci?..

A co u nas?
Mamy pierwszego przebitego kiełka! Very Happy
Co mi mały wyprawiał przez ostatni tydzień przez te kły, to się w palę nie mieści... Ale jeszcze tylko jeden oczny, a potem kiełki dolne i chyba będzie spokój na jakiś czas z zębami.

Adaś już znacznie lepiej znosi nową sytuację. Nie wydziwia, gdy go babcia kładzie spać, a nieraz wyciąga do niej rączki, gdy po niego po pracy przyjeżdżam i już wychodzimy. Cieszy mnie to.

Powrót do góry
wind_of_hope
Moderator

PostWysłany: Sob Wrz 15, 2012 8:58 pm    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

łobuz ciekawe czy to alergia.
chciałabym zmienic mleko na inne.
nie dosc ze drogie to i Zu płacze.
ale nie wiem czy to ma jakis zwiazek.

moze bebiko byloby lepsze
?
ale nie wiem jak to wyjdzie pod katem finansowym.
bebilonu mamy 800g a bebika chyba 350 i wiecej nie ma.. Rolling Eyes
gratuluje kiełka! Smile

ja tez bym chciała ujrzec juz malutka kropke.
a skad wiedziałas ze Adasiowui boli brzuch po mleku??

Powrót do góry
Łobuz

Otrzymał 3 podziękowań w 3 postach

PostWysłany: Nie Wrz 16, 2012 8:17 am    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

Wind bo ciągle mi ryczał, uspokajał się tylko troszkę, gdy go miałam na rękach, spał kiepsko i nie mógł zrobić kupy. A jak już zrobił, to była śmierdząca, jak mało która....

Co do tych placków - obserwuj, bo na razie raczej nic bym na Twoim miejscu nie robiła z tym. Póki nie robią się czerwone, nie ma wycieków - nie jest źle. Adaś do dziś ma szorstkie placuszki na nóżkach. Dostaje jeść już prawie wszystko, nie daję mu parówek, pasztetów, ryb (chociaż ostatnio pierwszy raz dostał troszkę tagliatelle z łososiem), kakao, słodyczy i przypraw.

I nie spiesz się tak do ząbków, bo jak już się zacznie, to będziesz marzyła o końcu... Dla mnie to jakaś never-ending-story... Rolling Eyes

Powrót do góry
lizelotka

Otrzymał 2 podziękowań w 2 postach

PostWysłany: Nie Wrz 16, 2012 12:46 pm    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

Łobuz napisał:
lizelotko, Wind w wieku 3 m-cy dzieciątko może zaczynać się już ślinić i pchać łapki do buzi (Adaś tak też miał). Czasami zdarzają się ząbki około 4 m-ca życia, chociaż z reguły trzeba na nie czekać do około 6 m-ca. I przez cały ten czas dziecku mogą dokuczać dziąsełka, które na początku swędzą.

No teraz już wiem, że to zęby na bank! Po pierwsze widać je w dziąsełkach... co prawda jeszcze się nie przebiły, ale widzę ( i wyczuwam pod palcem ) białe kreseczki tuż pod błoną dziąsłową. Dwie dolne jedynki. Zaliczyliśmy też już gorączkę z tej okazji 38,1 stopnia więc w ruch poszły czopki, bo dzieć płakał, spać nie mógł, jeść nie chciał, i non-stop na rękach Neutral Łapy w buzi, a jak mu dałam swój palec do pogryzienia, to myslałam, że mi odgryzie! Jak go odłożyłam to ryk nie z tej ziemi Rolling Eyes Ryk był nawet na zmianę pozycji na rękach Mad
Mój aniołek się zepsuł... Neutral Wink

Łobuz napisał:
nie spiesz się tak do ząbków, bo jak już się zacznie, to będziesz marzyła o końcu... Dla mnie to jakaś never-ending-story...

Właśnie Wind, ja już marzę o końcu, a dopiero się zaczęło... Neutral

Łobuz, to u Was dla odmiany strasznie późno te zęby...
Babcie u nas nie wchodzą w grę, a niania, to jak żłobek - też się z dzieckiem rozstać musisz... Rozważamy nianię, ale to droższa impreza niż żłobek, nie wiem czy będzie nas stać...

Przyjdzie taki czas, gdy wyda Ci się, że świat jest Twój... Poczujesz wiatr... powiesz...leć wietrzyku, a on Cię poniesie
Powrót do góry
wind_of_hope
Moderator

PostWysłany: Nie Wrz 16, 2012 3:03 pm    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

lizelotko fiu fiu to az 2 na raz?
biedactwo. musi sie meczyc.
ile Adas juz ma?
on starszy od mojej Zu tylko nie pamietam ile..

jakich czopkow uzywasz? viburcol?
nie lepiej podac ibuprofen czy jakos tak... w syropie?

łobuz powiedz mi jak 4mcznemu dziecku podac kaszke?
w butelce czy w miseczce i z łyzeczki?

Powrót do góry
Napisz nowy temat   Ten temat jest zablokowany bez możliwości zmiany postów lub pisania odpowiedzi    Forum medyczne -> Dziecko Wszystkie czasy w strefie EET (Europa)
Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3 ... 9, 10, 11 ... 39, 40, 41  Następny
Strona 10 z 41