Szukaj
FAQFAQ SzukajSzukaj UżytkownicyUżytkownicy GrupyGrupy ProfilProfil Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości RejestracjaRejestracja ZalogujZaloguj

Rodzicielstwo bliskości, NVC - sposób na wychowanie

Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3 ... 6, 7, 8 ... 39, 40, 41  Następny
Napisz nowy temat   Ten temat jest zablokowany bez możliwości zmiany postów lub pisania odpowiedzi    Forum medyczne -> Dziecko
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Łobuz

Wysłał podziekowań: 0
Otrzymał 3 podziękowań w 3 postach

PostWysłany: Nie Sty 18, 2015 2:38 pm    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

wind staram się od zawsze z całych sił nie być słabeuszem życiowym. Ale czy zasłużyłam już sobie na miano "twardzielki"?..

Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika
lizelotka

Otrzymał 2 podziękowań w 2 postach

PostWysłany: Nie Sty 18, 2015 5:43 pm    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

Łobuz jestem, ale u nas rotawirus, Adaś i ja chorujemy Sad Wracam jak tylko się wykurujemy Smile

Przyjdzie taki czas, gdy wyda Ci się, że świat jest Twój... Poczujesz wiatr... powiesz...leć wietrzyku, a on Cię poniesie
Powrót do góry
wind_of_hope
Moderator

Wysłał podziekowań: 5
Otrzymał 187 podziękowań w 185 postach

PostWysłany: Nie Sty 18, 2015 9:44 pm    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

Łobuz napisał:
Ale czy zasłużyłam już sobie na miano "twardzielki"?..

a co złe miano?> Smile
a tym że idziesz do przodu, upadniesz,potkniesz sie a mimo to wstajesz i pniesz sie dalej.
ja to bym pewnie sie poddała.

Dodano po 18 sekundach:

lizelotkoooooooo! zdrowka dla WAs!

Powrót do góry
Łobuz

PostWysłany: Wto Sty 20, 2015 10:03 pm    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

lizelotko zdrówka! Przeszłam to dziadostwo w grudniu razem z dziećmi pod opieką - ojjjjjjjjjjj, cięęęężżżżżżżko było...

Cytat:
a co złe miano?> Smile

No w naszej społeczności utarło się jako pozytywne określenie. Wink

Ale po tym, co teraz czytam, wszystko to, co wcześniej uznawałam za białe, nagle okazuje się być niebieskie, albo zielone i cały mój system wartości się "przewartościowuje" na nowo.

Nagle stwierdzam, że określenie "grzeczne" dziecko (w taki sposób grzeczne, w jaki uznaje większość społeczeństwa) to w większości wypadków smutne określenie dla dziecka.

Powrót do góry
lizelotka

PostWysłany: Pon Sty 26, 2015 8:59 pm    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

Wróciliśmy do żywych! Very Happy
Łobuz, jakie wieści z frontu? Cool

Przyjdzie taki czas, gdy wyda Ci się, że świat jest Twój... Poczujesz wiatr... powiesz...leć wietrzyku, a on Cię poniesie
Powrót do góry
wind_of_hope
Moderator

PostWysłany: Pon Sty 26, 2015 9:35 pm    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

lizelotko pw.. Wink miałam zapchana skrzynke..

Powrót do góry
Łobuz

PostWysłany: Pon Sty 26, 2015 10:54 pm    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

lizelotko witaj wśród żywych! Mocno Was sponiewierało?

U nas jest od paru dni jakoś tak...spokojniej.
Chwilami wydaje mi się, że zaczynam odczytywać myśli/ motywy działania Adasia. To ułatwia sprawę. Kończę czytać A. Stein - baaardzo mi się książeczka podoba! Kilka cytatów wypiszę i przykleję te kartki w widocznych miejscach. Teraz zamówię tę kolejną książkę o rodzeństwie, bo czuję, że może mi się to bardzo przydać.

Co do zachowania Adasia względem braciszka - często jest spokojnym, czułym chłopczykiem, ładnie do małego mówi, opowiada mu różne rzeczy, pokazuje zabawki, z reguły rano nie mam z nimi problemu. Nie boję się nawet pójść zrobić siku, zostawiając samych kawalerów w sypialni.

Wydziwianie zaczyna się później... Po południu. Moje zadanie na najbliższy czas - muszę zaobserwować, czy ma to związek z powrotem tatusia z pracy... Wink

Potrafię już rozróżnić taki humor Adasia, kiedy WIEM z góry, że diabełka ma w oczach i w takich chwilach lepiej zabrać Jasia od niego... Wcześniej obawiałam się tej braterskiej "miłości" cały czas. Więc chyba mały sukces.

Jakie jeszcze zmiany u nas?
Żywienie - może i nie dopasowałam się zupełnie do nowych reguł, ale zmiany wprowadziłam. Staram się nie marudzić Adasiowi, aby jadł chlebek - tak więc najczęściej zjada samą jajecznicę/ rybkę/ parówkę zostawiając nienaruszoną kromeczkę chleba... Ale o wypicie herbatki już go proszę - bo niestety zbyt mało pije w ciągu dnia...
Co do pieczywa - często się zdarza, że na spacerach zahaczamy o sklep i Adaś wtedy chce suchą bułeczkę. Very Happy

Zaproszenie do obiadu jest informacją, że obiad jest gotowy. Mały wie, że może przyjść ,kiedy skończy się bawić, a nie już-teraz-natychmiast, bo rodzice już przy stole siedzą... Najczęściej jednak udaje sięjeść obiady razem. Smile

Picie - moje dziecko nie lubi wody... Soczki, herbatki, kompociki - czyli wszystko, co słodkie i psuje ząbki... Sad Odkąd pamiętam, musiałam się sporo nawalczyć o picie wody... Mały ucieka, jak oparzony, gdy proszę go, aby wziął chociaż 3 łyczki... Dlatego będziemy pić herbatki i soczki, ale będziemy też myć ząbki częściej. Razem.

Spacery - szaro, buro, mokro, ciemno - taką mamy w tym roku zimę... Wymyślam i cuduję, domy to u nas straszne potwory ziejące ogniem (dym z kominów), ptaki to latające wampiry, poszukujemy chochołów w ogrodach (zabezpieczone i okryte drzewka/ krzewy), które ożywają i chodzą po całym ogrodzie, gdy się robi ciemno, czerwone kostki polbrukowe to ślady dinozaurów. Walczymy mieczami zabranymi z domu, czarujemy otwierając na odległość ruchome drzwi w sklepach, puszczamy bańki... Tak to teraz wygląda, to już nie jest tylko dreptanie po chodnikach.

Brudzenie w domu - już można. Smile Odkurzam po prostu codziennie.

Dzisiaj zaczęłam się zastanawiać, czy to wszystko mi się uda... przy wychowywaniu Jasia... Shocked Małe Bąble tak niewiele rozumieją...

Powrót do góry
lizelotka

PostWysłany: Pią Sty 30, 2015 1:02 pm    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

Łobuz napisał:
Mocno Was sponiewierało?

Nie tak bardzo, tzn. mnie bardziej niż Adasia Smile

Łobuz napisał:
Chwilami wydaje mi się, że zaczynam odczytywać myśli/ motywy działania Adasia. To ułatwia sprawę.

A pamiętasz jak Ci pisałam, że po paru miesiącach z NVC będziesz jak osobisty barometr uczuć swojego dziecka? To jeszcze nie ten etap, ale zobacz już pierwsze kroki i postępy sama zauważasz Razz

Łobuz napisał:
Potrafię już rozróżnić taki humor Adasia, kiedy WIEM z góry, że diabełka ma w oczach i w takich chwilach lepiej zabrać Jasia od niego... Wcześniej obawiałam się tej braterskiej "miłości" cały czas. Więc chyba mały sukces.

To wspaniała wiadomość, naprawdę Very Happy Bo o to właśnie chodzi, aby przewidywać, zapobiegać, skierować emocje dziecka w jakąś akceptowalną stronę.

Łobuz napisał:
Picie - moje dziecko nie lubi wody... Soczki, herbatki, kompociki - czyli wszystko, co słodkie i psuje ząbki...

Kupuj mu więc herbatki owocowe i ziołowe ( ale takie z torebek parzone, nie granulowane i nie aromatyzowane ) i słódź ksylitolem - bardzo dobry, słodki środek min. przeciwpróchniczy Cool poczytaj sobie Cool

Łobuz napisał:
Staram się nie marudzić Adasiowi, aby jadł chlebek - tak więc najczęściej zjada samą jajecznicę/ rybkę/ parówkę zostawiając nienaruszoną kromeczkę chleba...

Wiesz to kwestia przekonać jest, ale tutaj moim zdaniem Twoje dziecko wybiera zdrowiej od Ciebie. Moich trzech lekarzy ( od płodności, od tarczycy i internista )powtarza mi ciągle, że chleb to pierwszy fast food.

http://nowadebata.pl/2011/10/13/buszujacy-w-pszenicy/

Powrót do góry
Łobuz

PostWysłany: Nie Lut 01, 2015 1:25 pm    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

Za to na spacerach mały często skręca do spożywczego i chce suchą bułeczkę... Wink

Co do coraz to nowych afer w związku z niezdrowym jedzeniem - mam do tego dystans, bo tak naprawdę - czy istnieje jeszcze coś do jedzenia, po czym by nie "jeżdżono" i nie krytykowano?.. Coś, co jest zdrowe?
Wink

Ksylitol? Słyszałam, że stewia nie powoduje próchnicy... Muszę się bardziej tematem zainteresować.

lizelotko a Ty po tych wielu miesiącach pracy z dzieckiem czujesz, że jeszcze coś musisz udoskonalić, poprawić?..

U mnie różnica jest. Może nie jest jeszcze tak, jak bym chciała, aby było - ale już jest lepiej. Każdego dnia upewniamy się razem z mężem, że obraliśmy właściwe tory.

Powrót do góry
wind_of_hope
Moderator

PostWysłany: Nie Lut 01, 2015 9:14 pm    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

łobuz myslisz ze nie znajac metody NVC poszlibyscie "złą" droga wychowacza?

Powrót do góry
Napisz nowy temat   Ten temat jest zablokowany bez możliwości zmiany postów lub pisania odpowiedzi    Forum medyczne -> Dziecko Wszystkie czasy w strefie EET (Europa)
Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3 ... 6, 7, 8 ... 39, 40, 41  Następny
Strona 7 z 41