Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
miska19884
Wysłał podziekowań: 0 Otrzymał 0 podziękowań w 0 postach
|
Wysłany: Pon Mar 02, 2009 3:32 pm Temat postu: |
|
|
ja kiedy miałam takie objawy lekarz stwierdził rzęsistka. prawdobodobnie tez bedziesz musiał się leczyć tak jak mój partner. |
|
Powrót do góry |
|
|
|
muchaxd
|
Wysłany: Pon Lip 27, 2009 11:31 am Temat postu: Pomocy!! mam 13 lat |
|
|
A wieć mam 13 lat i nie miałam jeszcze miesiączki. Mam upławy od roku, moze dluzej. Kilka dni temy starsznie zaczeły mnię swiedziec wagi sromowe mniejsze i okolice. I do tego boli mnię jeszcze srom(przy myciu, podcieraniu sie). Jedna z warg mniejszych jest powiekszona, szarawa i zmarszczona(ale to juz od dawna ,jakies pol roku). Ostatnio nie dbalam szczegolnie o higiena w tamtych okolicach(szczegolnie chodzi mi o nie zmienianie majteczek codzieniie(głupio sie przyznać ale coż)).A wieć Pomocy. Nie wiem co robić znaczie jakieś sposoby domowe.(Moze podrazniłam tamte mniejsca i dlatego bolą?) Pomóżcie? Nie chcem isc do ginekologa.
Dodam ze jeszcze miesiąc temu miałam zapalenie pęcherza(Chyba przez te majeczki) |
|
Powrót do góry |
|
|
|
Gosia85 Przyjaciel forum
Wysłał podziekowań: 2 Otrzymał 117 podziękowań w 117 postach
|
Wysłany: Pon Lip 27, 2009 1:44 pm Temat postu: |
|
|
z zapalenia pęcherza mogłaś dostać zapalenia narządów rozrodczych.
w aptece możesz kupić Maść borną lub Clotrimazolum (dostępne bez recepty) i smaruj nią wargi sromowe.
rozumiem, że nie chcesz iść do ginekologa ale jednak bym Ci to doradzała. lepiej o siebie zadbać- nieleczona grzybica (bo zakładam, że to Ci dolega) nie ustępuje sama- potem ciężko ją wyleczyć.
aha- i podstawą jest częste mycie (rano, wieczorem) oraz obowiązkowo zmiana bielizny. zacznij używać wkładek higienicznych . ważne jest też byś miała własny ręcznik. na razie też wstrzymaj się z basenem. |
|
Powrót do góry |
|
|
|
muchaxd
|
Wysłany: Pon Lip 27, 2009 2:44 pm Temat postu: |
|
|
A co do tej jednej powiekszonej wargi> To
Duzo czytałam i wyczytałam ze to normalne. gdzie indziej ze powinno sie s tym isc do lekarza. i ktoraś z was (i Pań) ma z tym problem?. Co o tym sondzicie? |
|
Powrót do góry |
|
|
|
Macedonia
Wysłał podziekowań: 1 Otrzymał 0 podziękowań w 0 postach
|
Wysłany: Pon Lip 27, 2009 2:57 pm Temat postu: |
|
|
Z tego co czytam to nabawiłaś się grzybicy właśnie podstawowym objawem jest swędzenie i pieczenie. Tak jak napisała Gosia zgłoś się do lekarza. Wyleczysz (może dokładniej zaleczysz, bo niestety dziadostwo lubi powracać) i będziesz miała spokój.
Jeżeli chodzi o wargi to wydaje mi się to normalne, tym bardziej że towarzyszy Ci infekcja. Po jakimś czasie wraca to do normy.
I nie mogę się opanować, żeby nie napisać, że musisz dbać o higienę. Masz 13lat więc nie jesteś już dzieckiem. Przecież chodzi o Twoje zdrowie! |
|
Powrót do góry |
|
|
|
muchaxd
|
Wysłany: Pon Lip 27, 2009 5:17 pm Temat postu: |
|
|
Ale do tych majtek. Ta nie jest tak ze ja je nosiłam tydzien czy dluzej... Nic potobnego. Poprost czesto zapominalam je zmnienc na noc. Lub z nocy na dzień. wiem ze to glupie ale w koncu "Uczymy się na własnych błędach" |
|
Powrót do góry |
|
|
|
Gosia85 Przyjaciel forum
|
Wysłany: Pon Lip 27, 2009 6:32 pm Temat postu: |
|
|
wiesz, to jest kwestia nauczenia się.
ja mam np tak, że mam inne majtki na noc (takie przewiewne i luźne) a inne na dzień
i radzę Ci zacząć stosować wkładki higieniczne- bardzo pomocne zwłaszcza przy upławach (czy śluzie) - pomagają opanować brzydki zapach i czuć się świeżo (kurcze zabrzmiało jak reklama ) |
|
Powrót do góry |
|
|
|
muchaxd
|
Wysłany: Pon Lip 27, 2009 6:43 pm Temat postu: |
|
|
Hehe. Nie zabardzo lubie nosc wkladki.(bo kiedys nosiłam) Ale jesli to pomoze utrzymac hiniene to bede ność. I dziękuje za pomoc. |
|
Powrót do góry |
|
|
|
Gosia85 Przyjaciel forum
|
Wysłany: Pon Lip 27, 2009 6:48 pm Temat postu: |
|
|
muchaxd napisał: | Nie zabardzo lubie nosc wkladki.(bo kiedys nosiłam) |
a jakie nosiłaś?
teraz jest mnóstwo do wyboru: ultra cienkie, perfumowane, do danego typu majtek np do stringów, bokserek itp
są zapachowe i bezzapachowe, o kształcie anatomicznym i takie jakby prostokątne.
ja najbardziej lubię wkładki anatomiczne- nigdzie nic mi się nie podwija, są bardzo wygodne, no i wkładki do stringów .
poza tym- do wkładki można się przyzwyczaić wiem bo sama tak miałam
teraz już nie wyobrażam sobie żebym wkładki nie miała |
|
Powrót do góry |
|
|
|
muchaxd
|
Wysłany: Pon Lip 27, 2009 7:24 pm Temat postu: |
|
|
OJ..firmynieznam.Alenie zapachowe i są Naprawde cienitki(oczywiscie jak na wkładki) I jak dobrze ułoze to nie jest zle, ale zazwyczj odklejają się(przy okazji wyrywając włoski(oczwyiscie jak sciągam/wymnieniam) marszcząsie i dopasowywują ksztłtu (Hmm... ). I daltego raczej nie lubie nosc. Ale coż... Przeba sie poswiecic XD |
|
Powrót do góry |
|
|
|
|