Szukaj
FAQFAQ SzukajSzukaj UżytkownicyUżytkownicy GrupyGrupy ProfilProfil Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości RejestracjaRejestracja ZalogujZaloguj

Swędzenie w okolicach intymnych w czasie ciąży

Idź do strony 1, 2  Następny
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum medyczne -> Dolegliwości intymne
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
edytka

Wysłał podziekowań: 2
Otrzymał 1 podziękowań w 1 postach

PostWysłany: Czw Kwi 19, 2007 11:17 am    Temat postu: Swędzenie w okolicach intymnych w czasie ciąży Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

Witam, mam problem. Nie wiem czy to normalne, ale jestem w ciąży a okolice intymne nie strasznie swędzą (pochwa). Mało tego po stosunku wszystko mi puchnie, jest czerwone i ledwo chodze. Wcześniej tak nie miałam. Mam też dużo śluzu. Teraz stosunek nie jest dla mnie przyjemnością tylko bólem Sad nie wiem co mam robić. czy moge się czymś podmywać np. tantum rose? ostatnio całą noc sie drapałam, nie mogłam zasnąć tak mnie bardzo swędziało. prosze o radę!
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika
pituszka
Przyjaciel forum/Specjalista położnik

Wysłał podziekowań: 0
Otrzymał 8 podziękowań w 8 postach

PostWysłany: Czw Kwi 19, 2007 11:33 am    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

to na pewno infekcja.... bez wizyty u ginekologa sie nie obejdzie wiec idz jak najszybciej... a zeby to zlagodzic kup tamtum rosa - podmywaj sie i do tego smaruj sie mascia clotrimazolum - to na pewno zlagodzi swedzenie....ale do elkarza sie wybierz na 100% ... zycze zdrowka Smile
Powrót do góry
edytka

PostWysłany: Czw Kwi 19, 2007 1:34 pm    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

dziękuję za radę, ale czy napewno podczas ciąży mzna używac tantum rosa? mam 1 saszetke od koleżanki, ale nawet nie wiem jak to rozrobić bo to jest w postaci jakiegoś proszku
Powrót do góry
wind_of_hope
Moderator

Wysłał podziekowań: 5
Otrzymał 187 podziękowań w 185 postach

PostWysłany: Czw Kwi 19, 2007 4:15 pm    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

tantum rosa sluzy do rozpuszczania w wodzie i przemywania okolic krocza po to by przede wszystkim ulzyc i oczyscic "te" miejsca.
Rozpusc saszetke w letniej wodzie i przemywaj Wink

Powrót do góry
edytka

PostWysłany: Czw Kwi 19, 2007 7:09 pm    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

dziękuję bardzo, tak zrobię. mam nadziję że to pomoże i że to nic poważnego.słyszałam że w czasie ciąży takie swędzenie może wystąpić i że jest to jakieś zakażenie. nie wiem skąd sie to wzięło. trochę się boję Sad dobrze że w sobote mam wizyte u ginekologa to może mi coś powie.
Powrót do góry
emilka
Przyjaciel forum

Wysłał podziekowań: 1
Otrzymał 133 podziękowań w 132 postach

PostWysłany: Czw Kwi 19, 2007 9:07 pm    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

niestety okres ciązy to też okres większej podatnosci organizmu kobiety na grzybice. dodam Ci otuchy, ze większośc kobiet przez to przechodzi. tantum rosa możesz stosować, ale tylko i wyłącznie do przemywania - nie do irygacji! maść clotrimazolum na swędzenie rownież.

jednak wizyty u lekarza nie unikniesz. pamiętaj o tym, żeby jak dostaniesz leki upewnić się, czy mozna je stosować w czasie ciąży (bo z tego co wiem, to nystatynę można bez obawy, ale clotrimazol globulki dopochwowe czy inne leki dopochwowe na bazie azoli nie powinny byc stosowane w pierwszym trymestrze ciąży, a doustne też w czasie laktacji).

w czasie leczenia zapytaj się lekarza, czy mozesz osłonowo łykać lacibios femina - normalizuje pH, uzupełnia pożyteczną florę bakteryjną i też łagodzi objawy infekcji, a po leczeniu nie dopuszcza do nawrotów.

poproś też leki dla partnera, ponieważ z tego co mówisz, mialaś z nim kontakt seksualny, więc może również mieć infekcje. nic mu nie zaszkodzi, a bedziesz pewniejsza, że nie bedziecie się później w kółko zarażać. Wink

w czasie leczenia zero seksu.
edytka

PostWysłany: Pią Kwi 20, 2007 9:51 am    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

dziękuję bardzo za radę. Lekarz napewno pezpisze mi odpowiednie leki. w końcu to ginekolog Smile
Powrót do góry
emilka
Przyjaciel forum

Wysłał podziekowań: 1
Otrzymał 133 podziękowań w 132 postach

PostWysłany: Pią Kwi 20, 2007 11:25 am    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

powiem Ci, że lekarze bywają różni. oczywiście nie można się uprzedzać, ponieważ często nie obejdziesz się bez pomocy lekarza, ale ja miałam w pewnym momencie takie przeżycia. tyle się nasłuchałam o dziewczynach leczonych "w ciemno" na grzybice pochwy latami, a ostatecznie okazywało się, że to BV. o nieleczeniu partnera. o niewspominaniu o odbudowywaniu flory bakteryjnej odpowiednimi preparatami probiotycznymi lub zalecaniu probiotyków tylko na jelita, zapominając o zdrowiu samej pochwy (a probiotyk dla kobiet powinien zawierać specjalnie wyselekcjonowane szczepy bakterii lacyobacillus - takie jakie są np. we wspomnianym lacibios femina)- a to warunkuje całkowity powrót do zdrowia, że po prostu już wole chuchać i dmuchac na zimne. Wink zwłaszcza, że okres ciąży jest szczegolny i trzeba o siebie bardzo dbać i uważac Smile
edytka

PostWysłany: Sob Kwi 21, 2007 8:57 pm    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

witam, byłam dziś u ginekologa (na kolejnej wizycie), dziś założył mi karte ciąży, powiedział że mam już całkiem dużego krasnoludka Smile powiedziałam mu o tym swędzeniu i troszke był zły że zwlekałam z tym do wizyty a nie zadzwoniłam do niego lub nie przyjechałam wcześniej. przepisał mi Natamycyne, Pimafucort oprócz tego dostałam feminatal N bo do tej pory brałam tylko kwas foliowy a dla partnera jakieś 3 tabletki jednorazowo w razie jak by też miał objawy jakiegoś zakażenia. no i mam nadzieje że to pomoże i żadna grzybica mnie nie dopadnie. dziękuję za pomoc
Powrót do góry
pituszka
Przyjaciel forum/Specjalista położnik

Wysłał podziekowań: 0
Otrzymał 8 podziękowań w 8 postach

PostWysłany: Nie Kwi 22, 2007 1:01 pm    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

no ja trzymam kciuki zeby bylo oki wszytsko Smile a lekarz mial racje... jak sie jest w ciazy to z kazda "drobnosta" czy to cos powaznego czy nie od razu powinno sie biec do lekarza Smile pozdrowki
Powrót do góry
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum medyczne -> Dolegliwości intymne Wszystkie czasy w strefie EET (Europa)
Idź do strony 1, 2  Następny
Strona 1 z 2