Szklanka soku pomarańczowego do śniadania lub kubek ulubionej czarnej herbaty to nie tylko małe przyjemności, na które możemy sobie pozwolić, ale i naturalny, i zdrowy oręż do walki z rakiem. Jak się okazuje, polifenole i flawonoidy zawarte w pomarańczowych i bursztynowych napojach obniżają ryzyko zachorowań na raka jajników.

Dzienna porcja przyjemności
Do niedawna uważało się, że czarna herbata nie należy do najzdrowszych napojów. Zdecydowanie częściej podkreślano walory zdrowotne rozmaitych gatunków zielonych i czerwonych herbat, czarnej odmawiając dobroczynnych właściwości. Tymczasem na zdrowie zbawiennie działają polifenole, które, oprócz herbaty, znajdziemy jeszcze w winie i winogronach oraz flawonoidy, które skrywają się we wnętrzu owoców cytrusowych.
Zobacz również:
Dzienna taktyka walki z rakiem
Najczęściej występującą odmianą raka jajników jest ta, która atakuje najbardziej zewnętrzne warstwy nabłonka. Lekarze przypuszczają, że spożywanie pokarmów bogatych w polifenole i flawonoidy znacznie łagodzi przebieg choroby, a picie dziennie kilku kubków czarnej herbaty prowadzi do zmniejszenia ryzyka zachorowania na raka o blisko jedną trzecią. Ponadto czarna herbata redukuje występowanie złośliwych guzów jajników i poprawia samopoczucie.