Szukaj

Czy tran zmniejszy ryzyko raka piersi?

Podziel się
Komentarze0

Regularne zażywanie tranu pomaga nie tylko naszmu układowi sercowo-naczyniowemu, ale także przeciwdziala artretyzmowi czy depresji. Oprócz tak ważnych zalet tranu, doszły kolejne. Ostatnie badania sugerują, że tran (jako suplement diety), może pomóc kobietom w obniżeniu ryzyka raka piersi.Kobiety po menopauzie, pomiędzy 50 a 76 rokiem życia, które zażywały tran - wzmocniły swoją odporność na pewne rodzaje nowotworu piersi o 32% - wykazały badania. Naukowcy badania także wiele innych suplementów, ale tran okazał się najskuteczniejszy. Tran zawiera skoncentrowane ilości kwasów tłuszczowych omega-3, które możemy znależć w rybach takich jak łosoś, tuńczyk i w innych rodzajach ryb.



Mimo wszystko, lekarze polecają dietę rybną, która może przynieść jeszcze skuteczniejsze wyniki, niż suche zażywanie tranu. Badacze nie są jeszcze pewni w stu procentach, czy tran może chronić przed rakiem piersi.

Emily White - epidemiolog i autor badań, z centrum Fred'a Hutchinsona Na Rzecz Walki z Rakiem w Seattle, doszła do takich wniosków po przebadaniu spożycia tranu wśród ankietowanych kobiet - następnie porównała wyniki diagnoz wykrytych nowotworów i skonfrontowała je z odpowiedziami na ankiety, uwzględniając także dodatkowe czynniki takie jak: wiek, historia chorób rodzinnych, oraz terapia hormonalna.


W przeszłości podobne badania dały zbliżone rezultaty, jednak nikt do tej pory nie potwierdził wyników przeprowadzając bardziej szczegółowe analizy, które mogłby by upewnić nas co do skuteczności tranu w zapobieganiu raka piersi.

Komentarze do: Czy tran zmniejszy ryzyko raka piersi?

Ta treść nie została jeszcze skomentowana.

Dodaj pierwszy komentarz