Analiza badań pokazuje, że kobiety, które jedzą kwasy tłuszczowe omega 3 zawarte w rybach, są o 14% mniej zagrożone zachorowaniem na raka piersi. Prace na ten temat przedstawiono w British Medical Journal. Chińscy naukowcy przeanalizowali wyniki 26 badań, przeprowadzonych z udziałem 900 000 pań, spośród których 20 000 miało raka piersi.
Badacze odkryli także powiązanie między dawką a spadkiem ryzyka: każdy wzrost spożycia omega 3 o 0.1 grama na dzień wiązał się ze spadkiem ryzyka zachorowania na raka piersi o 5%. Dla porównania, porcja łososia zawiera ok. 4 gramów omega 3.
Tłuste ryby generalnie mają największe stężenie tych kwasów. Natomiast konsumpcja tych składników znajdowanych w roślinach zdaje się nie mieć wpływu na ryzyko raka.
Omega 3 od lat są wychwalane jako potencjalnie korzystne w prewencji chorób serca i raka, jednak nie wszystkie badania to potwierdzają.
Badacze, którzy w 2009 przeprowadzili podobną analizę studiów na ten temat, doszli do wniosku, że nie jest jasne, czy konsumpcja omega 3 – w diecie albo w suplementach – faktycznie zmienia ryzyko zachorowania na raka i chorobę serca.
Zobacz również:
- Przyczyny powstawania łagodnych nowotworów piersi
- Rak piersi - mammografia raz na dwa lata pozwala wykryć go na czas!
- Samokontrola Piersi
- Mammografia nadal najlepszym sposobem wykrywania raka piersi
- Jak dbać o siebie po operacji usunięcia piersi?
- Rak sutka
- Diagnostyka raka piersi
- Rola terapii hormonalnej w leczeniu zaawansowanego raka piersi
Równocześnie naukowcy podkreślali, iż nie ma wystarczających dowodów na to, aby zalecać zaprzestanie spożywania produktów, które są bogate w omega 3.
Inne badania sugerowały, że ważna jest nie tylko ilość konsumowanych omega 3, ale także proporcja tych kwasów do innych kwasów tłuszczowych w jedzeniu.
W 2002 wykazano, iż kobiety, w diecie których proporcja omega 3 do omega 6 (niezdrowy typ kwasów tłuszczowych) jest zrównoważona, są mniej zagrożone rakiem piersi.
Nowa analiza zaś zmierzyła spożycie omega 3 na dwa sposoby: poziom omega 3 w teście krwi oraz ilość zjedzonych ryb. Okazało się, że nie było znaczącego powiązania między jedzeniem ryb a redukcją ryzyka raka piersi, choć w azjatyckiej populacji spożycie ryb zdaje się mieć wpływ na redukcję ryzyka, w porównaniu do populacji zachodniej.
Naukowcy tłumaczą to tak: - Być może ludzie z Zachodu jedzą zbyt mało ryb, aby miało to wpływ na redukcję ryzyka raka piersi.
Inne czynniki wpływające na te odkrycia to różnice między źródłami omega 3. Nie jest jasne, czy jedzenie ryb i zażywanie suplementów mają takie same skutki. Wydaje się też, że pestycydy i ciężkie metale w mięsie ryby mogą redukować ochronne działanie omega 3.
Komentarze do: Jedzenie ryb zmniejsza ryzyko zachorowania na raka piersi