Szukaj

Picie herbaty i jedzenie cytrusów zmniejsza ryzyko raka jajników

Podziel się
Komentarze0

Naukowcy z Uniwersytetu Anglii Wschodniej (UEA) przeprowadzili badania, które wykazały, że picie herbaty i jedzenie owoców cytrusowych zmniejsza ryzyko zachorowania na raka jajników u kobiet. Badanie zostało przeprowadzone na grupie 171 940 kobiet w wieku 25-55 lat. Obserwowano nawyki żywieniowe pań przez ponad 30 lat.

Flawonole i flawanony

Flawonole i flawanony to grupy związków organicznych, będące podgrupą flawonoidów.

Kobiety, które spożywały produkty bogate w flawonole (zawarte m. in. w czarnej herbacie, czerwonym winie, jabłkach i winogronach) oraz flawanony (zawarte w cytrusach i sokach z cytrusów) były mniej narażone na rozwój choroby.

Rak jajników to piąty w kolejności (po raku płuc, jelit, piersi i trzustki), najbardziej zagrażający kobietom nowotwór. Jest wykrywalny dopiero w jego zaawansowanym stadium, przez co tak niebezpieczny. Ponad połowa kobiet, u których się go zdiagnozuje umiera w przeciągu 5 lat.

- Codzienne picie kilku filiżanek herbaty redukuje ryzyko raka jajników o 31% - mówi prof. Aedin Cassidy z Uniwersytetu Anglii Wschodniej.

Wyniki badań nie są jednak do końca jednoznaczne. Wynika to z faktu, iż zawartość flawonoidów w żywności może się różnić, w zależności od warunków wzrostu i przetwarzania roślin, jak informuje Amerykański Departament Rolnictwa (USDA).

Zespół naukowców pomimo dostosowania metod badawczych do możliwych czynników je zakłócających zdaje sobie sprawę, że inne, nieznane im czynniki wciąż mogą zakłócać rezultaty owych badań oraz, że potrzebne są dodatkowe badania potwierdzające dotychczasowe wyniki.

Mimo wymienionych powyżej bodźców mogących zakłócić wyniki badań, fakt przeprowadzenia ich na tak licznej grupie kobiet oraz w tak długim okresie czasu pozwala nam wyciągnąć wniosek, że to co wykazały badania jest słuszne.

Tak więc drogie panie, zachęcamy do codziennego picia przynajmniej dwóch filiżanek herbaty oraz jedzenia cytrusów.

Aleksandra Duda



Komentarze do: Picie herbaty i jedzenie cytrusów zmniejsza ryzyko raka jajników

Ta treść nie została jeszcze skomentowana.

Dodaj pierwszy komentarz