W Stanach Zjednoczonych rak błony śluzowej trzonu macicy (rak endometrium) jest najczęściej występującym nowotworem żeńskich narządów płciowych – dotyka 1 na 37 kobiet. Choroba rzadko występuje u kobiet poniżej 45. roku życia, ale zdiagnozowano ją u 3 kobiet na 4 w wieku 55 lat wzwyż.
Według American Cancer Society (ACS) w tym roku rak trzonu macicy lub mięsak macicy zostanie zdiagnozowany u ok. 54 870 kobiet, a 10 170 umrze z powodu choroby.
Choć nie wiadomo dokładnie, co powoduje raka trzonu macicy, według poprzednich badaniach czynnikami ryzyka są zaburzenie równowagi hormonalnej, cukrzyca, otyłość i niezdrowa dieta.
W najnowszych badaniach, opublikowanych w czasopiśmie Cancer Epidemiology, Biomarkers & Prevention, Melissa A. Merrit z Imperial College London w Wielkiej Brytanii wraz z zespołem docieka, jak czynniki żywieniowe wpływają na ryzyko raka endometrium.
Zespół badał 1 303 kobiet chorych na raka trzonu macicy, które uczestniczyły w Europejskim Badaniu Prospektywne w Zakresie Raka i Odżywiania (European Prospective Investigation Into Cancer and Nutrition – EPIC). Kobiety wypełniły kwestionariusze dotyczące odżywiania, a badacze dostrzegli związek między 84 produktami, składnikami odżywczymi i ryzykiem raka endometrium.
Naukowcy wskazali 9 produktów i składników pokarmowych, które mogą wiązać się z ryzykiem raka: tłuszcze całkowite, tłuszcze jednonienasycone, fosfor, węglowodany, jogurt, masło, ziemniaki, ser i kawa.
Następnie naukowcy zestawili wyniki z analizą kwestionariuszy wypełnionych przez 1 531 kobiet chorych na raka, które uczestniczyły w pierwszej i drugiej edycji badania Nurses' Health Study (NHS/NHS II).
Naukowcy odkryli, że w porównaniu do osób, które piły mniej niż jedną filiżankę kawy dziennie lub nie piły w ogóle, picie trzech filiżanek dziennie u kobiet uczestniczących w badaniu EPIC zmniejszyło ryzyko raka endometrium o 19%, a u uczestniczek NHS o 18%.
- Warto dalej badać to zagadnienie, żeby sprawdzić, czy kawa może być używana w profilaktyce raka trzonu macicy. Jednak zanim będzie można mówić o zaleceniach klinicznych, potrzebne będą dalsze badania, żeby zająć się tą kwestią pod innym kątem i spróbować wyizolować składniki kawy, które mogą wpływać na raka endometrium – mówi Merrit.
Aleksandra Żyła
Picie kawy zmniejsza ryzyko raka trzonu macicy
W Stanach Zjednoczonych rak błony śluzowej trzonu macicy (rak endometrium) jest najczęściej występującym nowotworem żeńskich narządów płciowych – dotyka 1 na 37 kobiet. Choroba rzadko występuje u kobiet poniżej 45 roku życia, ale zdiagnozowano ją u 3 kobiet na 4 w wieku 55 lat wzwyż.
Według American Cancer Society (ACS) w tym roku rak trzonu macicy lub mięsak macicy zostanie zdiagnozowany u ok. 54 870 kobiet, a 10 170 umrze z powodu choroby.
Choć nie wiadomo dokładnie, co powoduje raka trzonu macicy, według poprzednich badaniach czynnikami ryzyka są zaburzenie równowagi hormonalnej, cukrzyca, otyłość i niezdrowa dieta.
W najnowszych badaniach, opublikowanych w czasopiśmie Cancer Epidemiology, Biomarkers & Prevention, Melissa A. Merrit z Imperial College London w Wielkiej Brytanii wraz z zespołem docieka, jak czynniki żywieniowe wpływają na ryzyko raka endometrium.
Zespół badał 1 303 kobiet chorych na raka trzonu macicy, które uczestniczyły w Europejskim Badaniu Prospektywne w Zakresie Raka i Odżywiania (European Prospective Investigation Into Cancer and Nutrition – EPIC). Kobiety wypełniły kwestionariusze dotyczące odżywiania, a badacze dostrzegli związek między 84 produktami, składnikami odżywczymi i ryzykiem raka endometrium.
Naukowcy wskazali 9 produktów i składników pokarmowych, które mogą wiązać się z ryzykiem raka: tłuszcze całkowite, tłuszcze jednonienasycone, fosfor, węglowodany, jogurt, masło, ziemniaki, ser i kawa.
Następnie naukowcy zestawili wyniki z analizą kwestionariuszy wypełnionych przez 1 531 kobiet chorych na raka, które uczestniczyły w pierwszej i drugiej edycji badania Nurses' Health Study (NHS/NHS II).
Naukowcy odkryli, że w porównaniu do osób, które piły mniej niż jedną filiżankę kawy dziennie lub nie piły w ogóle, picie trzech filiżanek dziennie u kobiet uczestniczących w badaniu EPIC zmniejszyło ryzyko raka endometrium o 19%, a u uczestniczek NHS o 18%.
- Warto dalej badać to zagadnienie, żeby sprawdzić, czy kawa może być używana w profilaktyce raka trzonu macicy. Jednak zanim będzie można mówić o zaleceniach klinicznych, potrzebne będą dalsze badania, żeby zająć się tą kwestią pod innym kątem i spróbować wyizolować składniki kawy, które mogą wpływać na raka endometrium – mówi Merrit.
Aleksandra Żyła
Źródło: http://www.medicalnewstoday.com/articles/288988.php
Komentarze do: Picie kawy zmniejsza ryzyko raka trzonu macicy