Szukaj

Picie kawy zmniejsza ryzyko raka trzonu macicy

Podziel się
Komentarze0

W Stanach Zjednoczonych rak błony śluzowej trzonu macicy (rak endometrium) jest najczęściej występującym nowotworem żeńskich narządów płciowych – dotyka 1 na 37 kobiet. Choroba rzadko występuje u kobiet poniżej 45. roku życia, ale zdiagnozowano ją u 3 kobiet na 4 w wieku 55 lat wzwyż.

Według American Cancer Society (ACS) w tym roku rak trzonu macicy lub mięsak macicy zostanie zdiagnozowany u ok. 54 870 kobiet, a 10 170 umrze z powodu choroby.

Choć nie wiadomo dokładnie, co powoduje raka trzonu macicy, według poprzednich badaniach czynnikami ryzyka są zaburzenie równowagi hormonalnej, cukrzyca, otyłość i niezdrowa dieta.

W najnowszych badaniach, opublikowanych w czasopiśmie Cancer Epidemiology, Biomarkers & Prevention, Melissa A. Merrit z Imperial College London w Wielkiej Brytanii wraz z zespołem docieka, jak czynniki żywieniowe wpływają na ryzyko raka endometrium.

Zespół badał 1 303 kobiet chorych na raka trzonu macicy, które uczestniczyły w Europejskim Badaniu Prospektywne w Zakresie Raka i Odżywiania (European Prospective Investigation Into Cancer and Nutrition – EPIC). Kobiety wypełniły kwestionariusze dotyczące odżywiania, a badacze dostrzegli związek między 84 produktami, składnikami odżywczymi i ryzykiem raka endometrium.

Naukowcy wskazali 9 produktów i składników pokarmowych, które mogą wiązać się z ryzykiem raka: tłuszcze całkowite, tłuszcze jednonienasycone, fosfor, węglowodany, jogurt, masło, ziemniaki, ser i kawa.

Następnie naukowcy zestawili wyniki z analizą kwestionariuszy wypełnionych przez 1 531 kobiet chorych na raka, które uczestniczyły w pierwszej i drugiej edycji badania Nurses' Health Study (NHS/NHS II).

Naukowcy odkryli, że w porównaniu do osób, które piły mniej niż jedną filiżankę kawy dziennie lub nie piły w ogóle, picie trzech filiżanek dziennie u kobiet uczestniczących w badaniu EPIC zmniejszyło ryzyko raka endometrium o 19%, a u uczestniczek NHS o 18%.

- Warto dalej badać to zagadnienie, żeby sprawdzić, czy kawa może być używana w profilaktyce raka trzonu macicy. Jednak zanim będzie można mówić o zaleceniach klinicznych, potrzebne będą dalsze badania, żeby zająć się tą kwestią pod innym kątem i spróbować wyizolować składniki kawy, które mogą wpływać na raka endometrium – mówi Merrit.

Aleksandra Żyła

Picie kawy zmniejsza ryzyko raka trzonu macicy

 

W Stanach Zjednoczonych rak błony śluzowej trzonu macicy (rak endometrium) jest najczęściej występującym nowotworem żeńskich narządów płciowych – dotyka 1 na 37 kobiet. Choroba rzadko występuje u kobiet poniżej 45 roku życia, ale zdiagnozowano ją u 3 kobiet na 4 w wieku 55 lat wzwyż.

 

Według American Cancer Society (ACS) w tym roku rak trzonu macicy lub mięsak macicy zostanie zdiagnozowany u ok. 54 870 kobiet, a 10 170 umrze z powodu choroby.

 

Choć nie wiadomo dokładnie, co powoduje raka trzonu macicy, według poprzednich badaniach czynnikami ryzyka są zaburzenie równowagi hormonalnej, cukrzyca, otyłość i niezdrowa dieta.

 

W najnowszych badaniach, opublikowanych w czasopiśmie Cancer Epidemiology, Biomarkers & Prevention, Melissa A. Merrit z Imperial College London w Wielkiej Brytanii wraz z zespołem docieka, jak czynniki żywieniowe wpływają na ryzyko raka endometrium.

 

Zespół badał 1 303 kobiet chorych na raka trzonu macicy, które uczestniczyły w Europejskim Badaniu Prospektywne w Zakresie Raka i Odżywiania (European Prospective Investigation Into Cancer and Nutrition – EPIC). Kobiety wypełniły kwestionariusze dotyczące odżywiania, a badacze dostrzegli związek między 84 produktami, składnikami odżywczymi i ryzykiem raka endometrium.

 

Naukowcy wskazali 9 produktów i składników pokarmowych, które mogą wiązać się z ryzykiem raka: tłuszcze całkowite, tłuszcze jednonienasycone, fosfor, węglowodany, jogurt, masło, ziemniaki, ser i kawa.

 

Następnie naukowcy zestawili wyniki z analizą kwestionariuszy wypełnionych przez 1 531 kobiet chorych na raka, które uczestniczyły w pierwszej i drugiej edycji badania Nurses' Health Study (NHS/NHS II).

 

Naukowcy odkryli, że w porównaniu do osób, które piły mniej niż jedną filiżankę kawy dziennie lub nie piły w ogóle, picie trzech filiżanek dziennie u kobiet uczestniczących w badaniu EPIC zmniejszyło ryzyko raka endometrium o 19%, a u uczestniczek NHS o 18%.

 

- Warto dalej badać to zagadnienie, żeby sprawdzić, czy kawa może być używana w profilaktyce raka trzonu macicy. Jednak zanim będzie można mówić o zaleceniach klinicznych, potrzebne będą dalsze badania, żeby zająć się tą kwestią pod innym kątem i spróbować wyizolować składniki kawy, które mogą wpływać na raka endometrium – mówi Merrit.

 

 

Aleksandra Żyła

 

Źródło: http://www.medicalnewstoday.com/articles/288988.php

Komentarze do: Picie kawy zmniejsza ryzyko raka trzonu macicy

Ta treść nie została jeszcze skomentowana.

Dodaj pierwszy komentarz