Jak stwierdza badanie, kobiety, które mają wyższe poziomy witaminy D w momencie diagnozy raka piersi, zdają się mieć mniejsze guzy (P=0.0063). Badanie to przeprowadziła pani Barbara Brouwers, z uniwersytetu w Leuven w Belgii, a zostało ono przedstawione na sympozjum raka piersi, które odbywało się w San Antonio (San Antonio Breast Cancer Symposium).
Niższy poziom witaminy D był związany ze znacznie większymi guzami, powiedziała badaczka w MedPage Today. Widzieliśmy również, że wyższy poziom witaminy D był związany z lepszymi wynikami, ale nie były one znaczące.
Jak wyjaśnia pani Barbara Brouwers, wiele badań już wykazało, że witamina ma wielkie znaczenie dla wielu przewlekłych chorób. Niektóre badania nawet wykazały, że niskie poziomy tej witaminy były czynnikiem ryzyka raka piersi, jak również były w stanie przepowiedzieć, jakie będą wyniki leczenia.
Jednakże, w dalszym ciągu ciężko jest interpretować specyficzną rolę witaminy D, biorąc pod uwagę wiele czynników, które mogą zacierać obraz sytuacji, poprzez wpływanie na stężenie witaminy w serum krwi. Czynniki te to na przykład dieta, sezonowe zmiany, a także waga.
Jak również, zmienne genetyczne, mogące wpływać na metabolizm witaminy D, również mogą wpłynąć na zagrożenie rakiem piersi, dodała jeszcze pani Barbara Brouwers.
Tak więc, aby ocenić potencjalne powiązanie między witaminą D a genetyczną zmiennością w przypadku cech charakterystycznych raka piersi oraz wyników leczenia, badaczka wraz ze swoimi kolegami przyjrzeli się danym medycznym 1 800 kobiet, leczonych we wczesnym stadium raka, w ich klinice, w latach 2003 – 2010.
Zobacz również:
- Rak piersi - mammografia raz na dwa lata pozwala wykryć go na czas!
- Mammografia nadal najlepszym sposobem wykrywania raka piersi
- Samokontrola Piersi
- Rak sutka
- Przyczyny powstawania łagodnych nowotworów piersi
- Jak dbać o siebie po operacji usunięcia piersi?
- Postępy w leczeniu raka piersi na podstawie Sympozjum ASCO 2007
- Potrójnie negatywny - najmniej znany rodzaj raka piersi
Dane na temat poziomów witaminy D3 w serum krwi zostały zebrane przy okazji diagnozy wszystkich pacjentek i następnie były obserwowane przez cztery lata. W ten sposób, badacze odkryli, że niższe poziomy witaminy D były znacząco związane z rozmiarami guza piersi. A dokładniej mówiąc, każdy spadek poziomu o 0.4 ng/mL był powiązany z 1-centymetrowym wzrostem rozmiaru guza.
Jednakże, precyzują badacze belgijscy, nie stwierdzono żadnego powiązania między poziomami witaminy D i innymi cechami charakterystyczymi guza, takimi jak na przypkład zajęcie węzłów chłonnych, statutem ER albo HER2, albo stopień guza.
Pacjentki z niższymi poziomami witaminy D w momencie diagnozy również są bardziej zagrożone zgonem związanym z rakiem piersi, aczkolwiek odkrycia tutaj nie były znaczące, zastrzega doktor Barbara Brouwers.
W analizach biorących pod uwagę wiele zmiennych, związek ten staje się bardzo znaczący, ponieważ ryzyko zgonu z powodu raka piersi spada o 27% na każdy wzrost o 10 ng/mL poziomu witaminy D w serum krwi, w momencie diagnozy, dorzucają jeszcze belgijscy uczeni.
W przypadku pacjentek, którym bardzo wyraźnie brakowało witaminy D, czyli mających poniżej 30 ng/mL w momencie diagnozy, istniało bardzo znaczące ryzyko nawrotu choroby po trzech latach, odkryła doktor Barbara Brouwers wraz z kolegami. A z drugiej strony, pacjentki, którym nie brakowało witaminy D, miały niższe ryzyko nawrotu w ciągu trzech i sześciu lat (HR 0.47, 95% CI 0.27 do 0.83, P=0.0094, i HR 0.22, 95% CI 0.07 do 0.65, P=0.0065, odpowiednio).
Biorąc pod uwagę zmienne genetyczne witaminy D, doktor Barbara Brouwers odkryła, że niektóre genotypy miały wpływ na poziomy witaminy D, ale nie było dalszego powiązania z przeżyciem, albo z cechami charakterystycznymi nowotworów, takimi jak rozmiar, liczba pozytywnych węzłów chłonnych oraz wiek w momencie diagnozy.
Jak powiedziała doktor Barbara Brouwers w wywiadzie dla MedPage Today, antyzapalne właściwości witaminy D są najprawdopodobniej tym, co ma znaczenie dla związku między wyższymi poziomami i mniejszymi guzami, ale kolejne badania są niezbędne dla wyjaśnienia tego mechanizmu.
Doktor Barbara Brouwers wraz ze swoimi kolegami planują kolejne badania, mające określić, czy suplementy witaminy D mogą mieć korzystne działanie w przypadku prewencji raka piersi, albo czy powinny znaleźć zastosowanie w standardowym leczeniu nowotworów piersi.
Komentarze do: Poziom witaminy D związany z rozmiarem nowotworu piersi