Kanadyjscy naukowcy donoszą o dobroczynnym działaniu siemienia lnianego na ryzyko raka piersi u kobiet w okresie postmenopauzy (spadek ryzyka zachorowania o 28%) i u kobiet przed menopauzą (spadek o 26%). Takie właściwości siemienia lnianego zawdzięczamy lignanom, które należą do klasy polifenoli, czyli silnych substancji antyoksydacyjnych o działaniu antyestrogenowym. Kanadyjczycy sugerują, że siemię lniane może posłużyć jako środek prewencji raka piersi.
Wcześniejsze badania wykazały, że lignany hamują wzrost oraz powodują apoptozę (zaprogramowana śmierć) komórek w raku piersi ER- i ER+ (hormononiezależny i hormonozależny), zarówno w badaniach in vitro, jak i doświadczeniach przeprowadzonych na zwierzętach.
Co więcej, lignany mają również możliwość hamowania przerzutów w obydwu wspomnianych typach nowotworów.
Niestety, lignany w normalnej diecie są rzadkością. Najlepszym źródłem tych związków są pełne ziarna, rośliny strączkowe, orzechy i otręby, ale dostarczają one zaledwie 0,25 – 1 miligram lignanów na 100 gramów jedzenia.
Siemię lniane, ziarna sezamu i ciecierzyca są wyjątkowe pod tym względem, ponieważ zawierają aż 335 mg, 132 i 35 mg lignanów odpowiednio na każde 100 gramów produktu. Pod rozwagę: normalny olej lniany nie zawiera lignanów w ogóle.
Zobacz również:
- Przyczyny powstawania łagodnych nowotworów piersi
- Rak piersi - mammografia raz na dwa lata pozwala wykryć go na czas!
- Samokontrola Piersi
- Mammografia nadal najlepszym sposobem wykrywania raka piersi
- Jak dbać o siebie po operacji usunięcia piersi?
- Rak sutka
- Diagnostyka raka piersi
- Rola terapii hormonalnej w leczeniu zaawansowanego raka piersi
Naukowcy kanadyjscy przeprowadzili pierwsze w historii badanie nad siemieniem lnianym i ryzykiem raka piersi. Przeanalizowali dietę 2 999 kobiet z rakiem piersi oraz 3 370 kobiet w grupie kontrolnej. Wszystkie uczestniczki miały od 25 do 74 lat.
Okazało się, że kobiety w okresie postmenopazuy, które jadły co najmniej ¼ filiżanki siemienia lnianego w ciągu miesiąca, były o 28% mniej zagrożone rakiem piersi.
W przypadku, kiedy jadły co najmniej jedną kromkę chleba z siemieniem lnianym w ciągu tygodnia, ryzyko zmniejszało się o 26%.
W przypadku kobiet w okresie przed menopauzą, ryzyko to spadało o 26% wraz z konsumpcją lnianego chleba.
Ostatnia ankieta pokazała, że kobiety żyjące w krajach zachodnich, spożywają zaledwie 1 miligram lignanów dziennie. Inne badanie wykazało, że minimalna dzienna dawka lignanów, skuteczna w prewencji raka piersi, powinna wynosić 5,4 mg.
Aktualnie trwają 3 inne badania, które testują len, siemię i lignany w leczeniu raka piersi. Dopóki ich rezultaty nie będą znane, dobrze jest wiedzieć, że nawet niewielka ilość siemienia – albo lnianego chleba – zjadana regularnie, może chronić przed rakiem piersi.
Komentarze do: Siemię lniane redukuje ryzyko raka piersi o 28%