W badaniach prowadzonych przez uczonych z Wydziału Pediatrii na Uniwersytecie w Oulu w Finlandii wzięło udział 150 kobiet z zakażeniami dróg moczowych. Badacze podzielili je losowo na trzy grupy.
Drugiej grupie podawano cały rok, przez pięć dni w tygodniu, 100 ml innego napoju z dodatkiem szczepu bakterii z rodzaju Lactobacillus. Są to bakterie mlekowe, które występują na przykład w jogurcie a także zasiedlają jelita człowieka. Od pewnego czasu uczeni próbują je wykorzystać do zwalczania zakażeń bakteriami chorobotwórczymi.
Zobacz również:
Trzecia grupa, która służyła jako kontrolna, nie piła żadnego z tych napojów.
Po 6 miesiącach w grupie pijącej sok żurawinowy tylko u 16 proc. kobiet zaobserwowano nawroty zakażenia (przynajmniej jeden nawrót), podczas gdy u kobiet pijących napój z dodatkiem szczepu Lactobacillus nawroty zakażenia wystąpiły u 39 proc. a w grupie kontrolnej u 36 proc. kobiet.
Jak podkreślają uczeni, wyniki potwierdzają powszechne przekonanie na temat w korzystnego wpływu soku z żurawin na drogi moczowe.
Ponieważ sok z żurawin jest łatwo dostępny, może być stosowany jako alternatywna metoda leczenia nawracających zakażeń dróg moczowych. Dzięki temu można też będzie zmniejszyć użycie antybiotyków.