Zagryź PMS - jak się odżywiać zgodnie z fazami cyklu miesiączkowego?
Kolejne fazy cyklu łączą się z szeregiem różnych objaw. Nie zawsze przyjemnych, a wszystko przez te hormony. Szczególnie ważny jest więc odpowiedni sposob odżywiania. Pamiętajmy, że właściwa dieta poprawi nastrój, a nawet złagodzi nieprzyjemne objawy PMS i pomoże przetrwać poszczególne fazy cyklu!
Jak przetrwać?
Miesiączka (1 do 6 dni)
W początkowej fazie cyklu, kiedy występuje krwawienie miesięczne, organizm czuje się osłabiony, senny, niechętny do podejmowania jakichkolwiek działań. Wraz z wydalaniem krwi, traci sporo żelaza, co niewątpliwie wpływa zarówno na sprawność fizyczną jak i psychiczną. Obniżona zostaje również odporność organizmu. Przede wszystkim więc podczas menstruacji należy spożywać produkty bogate w żelazo.
Szczególnie dobrym jego źródłem są mięsa, a w szczególności podroby. W tym czasie lepiej wybierać mięso chude, jako że tłuste może potęgować ból, który i tak często towarzyszy kobietom podczas krwawienia. Dania mięsne możemy połączyć z warzywami lub sokami, które bogate są w witaminę C, wspomagajacą wchłanianie żelaza.
Najbardziej nieprzyjemną dolegliwością, na którą skarży się wiele kobiet podczas miesiączki są bóle podbrzusza. Aby załagodzić podobne objawy warto sięgać po herbaty ziołowe, np. rumianek czy te z dodatkiem imbiru. Są one przydatne szczególnie z tego względu, że zmniejszają napięcie mięśni, a tym samym uśmierzają ból.
Faza folikularna (od 7 do 12 dnia)
Jest to okres, który sprzyja odchudzaniu, dlatego też szczególnie wtedy warto sięgać, np. po groszek, wątróbkę, brokuły czy kapustę.
Zobacz również:
- Jak pokonać bolesne miesiączki?
- Jakie są mity na temat zespołu napięcia przedmiesiączkowego?
- Zespół napięcia przedmiesiączkowego
- W oczekiwaniu na pierwszą miesiączkę...
- Zbyt długie cykle miesiączkowe
- Zbyt krótkie cykle miesiączkowe
- Menstruacja - wszystko co powinnaś wiedzieć o okresie
- Kubeczek menstruacyjny
W fazie folikularnej następuje szybki wzrost estrogenu, który sprawia, że kobieta czuje w sobie duże pokłady energii, a także większy popęd seksualny. W tym czasie warto więc zadbać o dostarczanie organizmowi witaminy B9, czyli kwasu foliowego. Szczególnie bogate w ten składnik odżywczy są produkty ciemnozielone: kapusta, brokuły, groszek. Aby nie zaburzać prawidlowego przebiegu owulacji należy unikać produktów przetworzonych, czyli chipsów czy słodyczy, które mogą się przyczynić do problemow z zajściem w ciążę.
Jajeczkowanie (od 13 do 15 dnia)
W tym czasie szczególnie warto wzbogacić swój jadlospis w ciemne pieczywo oraz soję. Jajeczkowanie to okres, kiedy kobieta może zajść w ciążę. Jeżeli więc chce mieć potomstwo, ważne aby przynajmniej trzy razy dziennie spożywała produkty bogate w węglowodany zlożone. Są to, np. razowe makarony czy ciemne pieczywo. Mają dobry wpływ również na poziom insuliny we krwi, który stabilizują. Zastanawiając się nad zajściem w ciążę, trzeba dostarczać organizmowi odpowiednie ilości białka roślinnego. Najlepiej więc pić mleko pełnotłuste, które zawiera dużo witaminy D. W okresie jajeczkowania zwiększa się również zapotrzebowanie na witaminę E, która znajduje się przede wszystkim w olejach.
Faza lutealna (od 16 do 28 dnia)
W tej fazie cyklu, zaleca się przede wszystkim spożywanie takich produktow jak ryby, suszone owoce i brązowy ryż. Poziom estrogenu zaczyna spadać, wzrasta za to poziom progesteronu. Ma to wpływ na samopoczucie kobiety. Spada poziom serotoniny we krwi, przez co pogarsza się nastrój. Wtedy szczególnie mamy więc ochotę na wszelkie niezdrowe przyjemności, których konsumowanie tłumaczymy chęcią poprawienia sobie nastroju. Należy więc kontrolować swoje posiłki, a także stawiać na produkty niskokaloryczne, ale sycące. Poleca się w tym czasie łączenie białka z węglowodanami złożonymi. Przykładowym daniem może być indyk z pełnoziarnistym ryżem. W fazie lutealnej kobieta traci wiele witamin, szczególnie witaminę B. W celu jej uzupełnienia warto spożywać różnego rodzaju mięsa, orzechy, ryże czy ciemny makaron.
Tuż przed miesiączką
Kilka dni przed wystąpieniem krwawienia, pojawiają się takie uciążliwe objawy jak opuchnięty brzuch, spadek nastroju czy problemy ze snem. W tym czasie można przytyć nawet 3 kilogramy. Jeśli chcemy załagodzić te symptomy, zaprzyjaźnijmy się z witaminą B6, która pomoże nam w walce z objawami napięcia przedmiesiączkowego. Znaleźć możemy ją przede wszystkim w rybach, ciemnym pieczywie i drobiu.
Marta Płaza
Komentarze do: Zagryź PMS - jak się odżywiać zgodnie z fazami cyklu miesiączkowego?