Szukaj

Związek pomiędzy konsumpcją mięsa a nowotworami zależy od rasy

Podziel się
Komentarze0

Naukowcy badający wpływ spożycia mięsa przez Afroamerykanki dowiedli, iż związek pomiędzy mięsem a ryzykiem zachorowania na raka piersi zależy od rasy. Porównanie 873 kobiet rasy kaukaskiej chorujących na raka z 865 zdrowymi kobietami wykazało, iż w przypadku białych kobiet spożycie czerwonego mięsa oraz drobiu zwiększało szanse na zachorowanie.



Zależności takiej nie tylko nie zauważono wśród Afroamerykanek, lecz nawet wskazano na odwrotną korelację - spożycie czerwonego mięsa przez te kobiety może zmniejszyć ryzyko zachorowań.

Urmila Chandran, główna autorka badania z The Cancer Institute of New Jersey zauważa, że być może jest to pierwsze tego typu badanie skupiające się na Afroamerykankach.

U białych kobiet ryzyko zachorowania na raka piersi nawet rośnie w wypadku stopniowego zwiększenia konsumpcji mięsa i jest szczególnie wysokie w okresie przed menopauzą.

Co więcej, naukowcy zgromadzeni na konferencji naukowej Fifth AACR Conference on The Science of Cancer Health Disparities przedstawili także dodatkowe wnioski, które mówią, iż istnieje zwiększone ryzyko zachorowania na raka piersi wśród czarnych kobiet o wyższym współczynniku talii do biodra - tendencji nie zauważonej w wypadku latynoamerykanek oraz u białych kobiet.

U tych ostatnich zauważono jednakże zwiększoną śmiertelność wraz ze wzrostem BMI.

Badanie to po raz kolejny dowodzi, iż leczenie raka powinno być bardziej spersonalizowane.

Komentarze do: Związek pomiędzy konsumpcją mięsa a nowotworami zależy od rasy

Ta treść nie została jeszcze skomentowana.

Dodaj pierwszy komentarz