Do takich wniosków doszli badacze z amerykańskiego Narodowego Instytutu Badań nad Rakiem, którzy wspólnie z naukowcami z Kanady przebadali 1300 mężczyzn cierpiących na raka prostaty. Przy pomocy ankiet zebrano dane na temat spożycia różnych grup produktów. Ogólnie, jedzenie warzyw i owoców nie chroniło przed rakiem prostaty.
Wyjątek stanowiły tu warzywa z rodziny krzyżowych, takie jak brokuły i kalafior, które - spożywane regularnie - wyraźnie obniżały ryzyko zachorowania na agresywną odmianę tego nowotworu. Daje ona szybko przerzuty do innych narządów i obniża szanse pacjenta na wyleczenie.
Jedzenie szpinaku również łagodziło ryzyko zachorowania na raka prostaty, ale związek ten nie dotyczył jego agresywnej postaci.
Zobacz również:
- Czym jest zapalenie gruczołu krokowego i jak sobie z nim radzić?
- Testy genetyczne mogą przewidzieć najbardziej agresywne przypadki raka prostaty?
- Menopauza po męsku! Jak przebiega klimakterium u mężczyzn?
- Rak gruczołu krokowego
- Prostata - pora na badania
- Leczenie guza gruczołu krokowego
- Okres refrakcji
- Andropauza – objawy, przyczyny, leczenie
Jak komentują autorzy pracy, kalafiory i brokuły zawierają wiele związków, które mogą mieć działanie przeciwnowotworowe.
Jednak dr Kat Arney z Cancer Research UK uważa, że nie istnieje jedno "superwarzywo" czy owoc, które ochroni nas przed rakiem. Badania dowodzą, że najlepszym sposobem na obniżenie ryzyka wielu nowotworów złośliwych jest stosowanie urozmaiconej i dobrze zbalansowanej diety, na którą powinno się składać przynajmniej pięć porcji różnych warzyw i owoców. (PAP)
Komentarze do: Brokuły i kalafiory zapobiegają rakowi prostaty