Szukaj

Głęboko smażone jedzenie może być związane ze zwiększonym ryzykiem zachorowań na raka prostaty

Regularne spożywanie głęboko smażonej żywności, takiej jak frytki, smażone kurczaki i pączki, jest związane ze zwiększonym ryzykiem zachorowania na raka prostaty, a efekt wydaje się być nieco silniejszy w stosunku do bardziej poważnych form choroby, według badania przeprowadzonego przez badaczy w Fred Hutchinson Cancer Research Center.



Podczas gdy wcześniejsze badania wykazały, że spożywanie żywności przygotowywanej w wysokiej temperaturze, takiej jak mięso z rusztu, zwiększa ryzyko raka prostaty, to jest to pierwsze badanie, które poddaje uwadze smażenie.

Od frytek do pączków: jedzenie ich częściej niż raz w tygodniu może zwiększyć ryzyko

Wykazano, że mężczyźni, którzy zgłosili, że jedzą frytki, kurczaka smażonego, smażone ryby i/lub pączki co najmniej raz w tygodniu, byli w grupie zwiększonego ryzyka zachorowania na raka prostaty w porównaniu do mężczyzn, którzy mówili, że jedli taką żywność rzadziej niż raz w miesiącu.

W szczególności ci ludzie, którzy jedli jeden lub więcej z tych produktów co najmniej raz w tygodniu, mieli zwiększone ryzyko zachorowania na raka prostaty, a procent wahał się od 30 do 37.

Tygodniowe spożycie tych posiłków było związane również z nieco większym ryzykiem zachorowania na bardziej poważnego raka prostaty.


Naukowcy badali pacjentów pod względem takich czynników jak wiek, rasa, rodzinna historia raka prostaty, wskaźnik masy ciała i historia badań przesiewowych PSA przy obliczaniu związku między jedzeniem głęboko smażonych potraw i ryzykiem zachorowania na raka prostaty.

Głębokie smażenie żywności może powodować powstawanie substancji rakotwórczych w żywności

Możliwe mechanizmy stojące za wzrostem ryzyka zachorowania na raka powstają, gdy olej jest podgrzewany do temperatury odpowiedniej do smażenia, i wtedy potencjalnie rakotwórcze związki mogą tworzyć się w tak smażonym pokarmie.

Obejmują one akryloamid (znaleziony w pokarmach bogatych w węglowodany, takich jak frytki), aminy heterocykliczne i wielopierścieniowe węglowodory aromatyczne (powstają, kiedy mięso jest gotowane w wysokich temperaturach), aldehyd (organiczny związek znaleziono w perfumach) i akroleina (chemiczny znaleziony w herbicydach).

Te toksyczne związki są produkowane w większej ilości, gdy ponownie wykorzystuje się olej i gdy zwiększa się długość smażenia.

Pokarmy gotowane w wysokiej temperaturze zawierają wysoki poziom AGE, który związany jest z przewlekłym stanem zapalnym i stresem oksydacyjnym.

Smażone pokarmy są jednymi z największą ilością AGE. Kurczak głęboko smażony przez 20 minut zawiera ponad dziewięć razy większość ilość AGE niż pierś kurczaka gotowana godzinę.

Ponieważ smażone pokarmy spożywane są głównie poza domem, jest możliwe, że związek między tą żywnością i ryzykiem zachorowania na raka prostaty może być oznaką wysokiego spożycia fast foodów w ogóle, jak piszą autorzy, powołując się na dramatyczny wzrost fast-foodów w restauracjach i ich konsumpcji w Stanach Zjednoczonych w ciągu ostatnich kilku dekad.

Komentarze do: Głęboko smażone jedzenie może być związane ze zwiększonym ryzykiem zachorowań na raka prostaty

Ta treść nie została jeszcze skomentowana.

Dodaj pierwszy komentarz