Powiązanie pomiędzy trybem życia a płodnością mężczyzn została wykazana już bardzo dawno. Niektóre z prac naukowych pokazują, że sposób odżywiania ma istotny wpływ na jakość nasienia, a tym samym - złe odżywianie ją pogarsza. Spożywanie dużych ilości tłuszczów nasyconych prowadzi do zmniejszenia liczby plemników, a uwzględnienie w diecie dużych ilości ziaren zbóż i owoców sprzyja ich namnażaniu.
Ostatnie badanie przeprowadzone na Duńczykach ukazało, że osoby, które spożywały duże ilości tłuszczów nasyconych (ser, czekolada, tłuste mięso, żywność przetworzona), miały o 38% niższe stężenie spermy i o 41% niższą zawartość plemników w nasieniu w porównaniu do mężczyzn spożywający tłuszcze nasycone w umiarkowanych ilościach.
W poprzednim roku jedno z badań przeprowadzonych w Brazylii ukazało, że spożywanie pełnych ziaren zbóż posiada pozytywny wpływ na ilość plemników w spermie i ich żywotność, ponadto spożywanie świeżych owoców zwiększa prędkość poruszania się plemników.
Otyłość, alkohol, kawa i inne używki nie sprzyjają płodności, redukując zdolność poruszania się plemników w odpowiedniej prędkości.
Jednak należy pamiętać, że tłuszcz omega-3 znany ze swych pozytywnych właściwości oddziaływania na serce, również korzystnie wpływa na jakość spermy.
Zobacz również:
- Czym jest zapalenie gruczołu krokowego i jak sobie z nim radzić?
- Menopauza po męsku! Jak przebiega klimakterium u mężczyzn?
- Prostata - pora na badania
- Rak gruczołu krokowego
- Leczenie guza gruczołu krokowego
- Testy genetyczne mogą przewidzieć najbardziej agresywne przypadki raka prostaty?
- Łagodny rozrost prostaty i problemy z oddawaniem moczu
- Okres refrakcji
Według badania opublikowanego na łamach „Human Reproduction”, mężczyźni, którzy spożywali większe ilości kwasów tłuszczowych omega-3, mieli lepszą spermę.
Nasiona lnu, nasiona chia, konopie, orzechy włoskie zawierają dużą ilość tłuszczów omega-3, witaminy D, a także białka, błonnika, żelaza, wapnia i przeciwutleniacze.
Według Heidi Murkoff, specjalisty w dziedzinie ciąży i rodzicielstwa, tłuszcze omega-3 sprawiają że przepływ krwi do narządów płciowych jest lepszy, co z kolei zapewnia lepszą sprawność seksualną i zdrowsze plemniki.
Jarmuż, szpinak, szparagi, awokado i fasola zawierają duże stężenie kwasu foliowego, który jest ważnym czynnikiem, odpowiadającym za zdrowe plemniki. Niski poziom kwasu foliowego wiąże się z nieprawidłowościami chromosomalnymi plemników.
Ostrygi, czarna porzeczka, przyprawy, takie jak gorczyca, sezam, seler są doskonałym źródłem cynku i selenu, które są mocno powiązane z męską płodnością. Jedno z badań wykazało, że niedobór cynku zmniejsza funkcję jąder u 80% mężczyzn.
Owoce cytrusowe, czerwona papryka i słodkie ziemniaki zawierają dużą ilość kwasu foliowego, a także są bogate w witaminę C, która jest niezbędna do jego wchłaniania. Witamina C zmniejsza stres oksydacyjny plemników, zwiększając ich żywotność i ruchliwość.
Witamina A jest niezbędna w procesie dojrzewania plemników zdrowych komórek. Jest on wykorzystywany w bardzo dokładnych procesach biologicznych, które zapewniają replikację zdrowego materiału genetycznego. Niskie spożycie witaminy A u mężczyzn może negatywnie wpływać na ich płodność.
red. Justyna Dykas
Komentarze do: Jesteś tym, co jesz – czyli wpływ diety na jakość nasienia