Naukowcy po raz pierwszy wykazali związek pomiędzy masą ciała i dietą ojca w momencie poczęcia, a zwiększonym ryzykiem wystąpienia cukrzycy u jego potomstwa. Wyniki badań opublikowane w czasopiśmie Nature są pierwszymi, które ukazują, iż wysokotłuszczowa dieta przyszłych ojców prowadzi do rozwoju choroby metabolicznej w następnym pokoleniu.
- Już od jakiegoś czasu wiadomo, że matki z nadwagą częściej mają grube dzieci, oraz że masa ciała kobiety przed i po ciąży może odgrywać istotną rolę w rozwoju chorób u dzieci, częściowo przez fakt, iż środowisko wewnątrzmaciczne odgrywa kluczową rolę w rozwoju dziecka - powiedziała główna autorka badania, profesor Margaret Morris z UNSW's School of Medical Sciences.
- Jednak do tej pory wpływ ojca - pod kątem diety prowadzonej przez niego - na jego potomstwo nie był zbadany.
Te odkrycia stały się podstawą do pracy doktoranckiej dr Sheau-Fang Ng, który udowodnił, że czynniki środowiskowe ze strony ojca, takie jak dieta czy waga, w dużej mierze przyczyniają się do chorób następnego pokolenia.
W badaniu zamieszczonym w czasopiśmie Nature przedmiotem zainteresowania były samce szczurów, które karmiono dietą wysokotłuszczową, aby wywołać otyłość oraz nietolerancję glukozy, a następnie parzono je z samicami o normalnej wadze. W wyniku dojrzałe potomstwo żeńskie wykazało upośledzenie tolerancji glukozy oraz wydzielania insuliny.
Zobacz również:
- Jak zwalczyć nawagę?
- Nadwaga, jako ciężki problem współczesnej ludzkości
- Przyczyny otyłości u dzieci
- Ocet jabłkowy. Otyłość - przyprawa, która leczy
- Jemy mniej kalorii, a wciąż mamy problem z otyłością: jak to możliwe?
- Przyczyny otyłości, rodzaje i profilaktyka
- Nieoperacyjne leczenie otyłości - balon żołądkowy
- Jak przeprogramować mózg tak, aby powstrzymać żywieniowe zachcianki?
- Są to pierwsze odnotowane niegenetyczne, międzypokoleniowe konsekwencje metaboliczne, wynikające z wysokotłuszczowej diety ojca, a odzwierciedlające się na potomstwie.
- Cukrzyca występująca wśród członków rodziny jest jednym z największych czynników ryzyka wystąpienia tej choroby, jednak do tej pory rozmiar wpływu czynników niegenetycznych ze strony ojca pozostawał niejasny.
Profesor Morris powiedziała, iż badanie to udowodniło, że ojcowie z nadwagą mogą wpływać na „programowanie” zmian epigenetycznych wśród ich potomstwa, prawdopodobnie poprzez wpływ spożywania wysokotłuszczowych pokarmów na jakość ich nasienia.
Epigenetyka jest procesem, w którym zmiany w ekspresji genów - a przez to i funkcji - mogą wystąpić nawet gdy nie ma żadnych zmian w sekwencji DNA.
Profesor Morris stwierdziła, że jej badanie rozszerza nasze zrozumienie dla roli, jaką odgrywać czynniki środowiskowe na metabolizm i fizjologię dziecka.
- To kolejny krok w zrozumieniu przyczyn narastającej epidemii nadwagi oraz cukrzyczy - dodała. - W tym przypadku skupiliśmy się tylko na potomstwie płci żeńskiej, jednak teraz musimy zbadać, czy skutki podobne są także u płci męskiej.
Praca przeprowadzona została we współpracy z naukowcami z UNSW Schools of Medical Sciences Biotechnology and Biomolecular Sciences, the Garvan Institute oraz z University of Adelaide.
Odkrycia zostaną zaprezentowane przez profesor Morris na konferencji Australia and New Zealland Obesity Society w Sydney.
Komentarze do: Masa ciała i dieta ojca może wpłynąć na ryzyko wystąpienia cukrzycy u potomstwa