Wegetarianie znacznie częściej aniżeli osoby jedzące mięso dostrzegają w zwierzętach emocje wtórne, czyli powszechnie uznawane za wyłącznie ludzkie. Do tych emocji zaliczane są m.in. melancholia, miłość czy nostalgia. W najnowszym numerze European Journal of Social Psychology ukazała się praca Michała Bilewicza z Wydziału Psychologii UW we współpracy z Rolandem Imhoffem i Markiem Drogoszem, ukazująca różnice w postrzeganiu zwierząt między wegetarianami a osobami jedzącymi mięso.
Autorzy dowodzą, na podstawie trzech badań przeprowadzonych w Polsce, Niemczech i Stanach Zjednoczonych, że spożywanie mięsa związane jest ze specyficzną zmianą postrzegania zwierząt. Szczególnie zwierzętom hodowlanym (np. świniom) odmawia się nie tylko emocji wtórnych, lecz również wielu innych właściwości psychologicznych uznawanych za wyłącznie ludzkie.
– W ten sposób mięsożercy podtrzymują swój wizerunek jako osób moralnych. Nie dostrzegają w zwierzętach wielu emocji, umiejętności poznawczych czy cech osobowości. Dzięki temu łatwiej można uzasadnić ich zabijanie – dowodzi dr Bilewicz. Niedawne badania z użyciem funkcjonalnego rezonansu magnetycznego potwierdzają, że wyłącznie u wegetarian cierpienie zwierząt aktywizuje te okolice mózgu, które odpowiedzialne są za współczucie. U mięsożerców widok cierpiących zwierząt aktywizuje głównie okolice odpowiedzialne lęk i obrzydzenie.
Zobacz również:
Omawiane wyniki wzbudziły duże zainteresowanie światowych mediów: artykuły dotyczące pracy polskich i niemieckich badaczy ukazały się m.in. na łamach niemieckiego Süddeutsche Zeitung, austriackiego Der Standard i naukowego serwisu internetowego National Affairs. Projekt badawczy dr Bilewicza jest dofinansowany z programu Focus FNP.
Więcej informacji na temat badań udziela:
Dr Michał Bilewicz, E-mail: bilewicz@psych.uw.edu.pl
Komentarze do: Jak osoby mięsożerne postrzegają zwierzęta?