Powszechnie uznaje się, że jedzenie bogate w nasycone tłuszcze i cholesterol jest jedną z głównych przyczyn współczesnych chorób, takich jak otyłość, cukrzyca oraz choroby serca. Istnieją jednak naukowe dowody na to, że pokarm zawierający niesławne tłuszcze oraz cholesterol może być czynnikiem ratującym zdrowie, podczas gdy to codzienne czynniki wyzwalające przewlekłe zapalenia okazują się bardzo niebezpieczne i odpowiedzialne za depresję, choroby i niektóre przedwczesne zgony.
W czym leży największe zagrożenie? Czym są te czynniki zapalne?
Coraz więcej badań pokazuje, iż stosunkowo nowoczesne jedzenie, do którego zalicza się zboża, produkty z pełnych ziaren, cukier rafinowany, oleje roślinne i inne powszechnie uważane za zdrowe, są w rzeczywistości głównymi przyczynami przewlekłych stanów zapalnych.
Stały zalew białek C-reaktywnych, cytokin i innych czynników zapalnych, pozostawiony bez kontroli, może w rezultacie prowadzić do bardzo poważnych konsekwencji.
Według doktor Beverly Teter, biochemik z University of Maryland, jak i całego grona naukowców, wysoki poziom cholesterolu nie jest przyczyną chronicznych dolegliwości, a raczej ich symptomem.
Okazało się, że prawdziwym problemem zdrowotnym jest leżący u podstaw stan zapalny, który to prowadzi schorowane ciało do generowania wysokiego poziomu cyrkulującego cholesterolu. Tak naprawdę, cholesterol ma bowiem pomagać w naprawie tkanek uszkodzonych przez zapalenia.
Zobacz również:
Cały system przekonań, który zakłada, że tłuszcze nasycone i cholesterol są przyczynami przewlekłych chorób, został zapoczątkowany przez błędną obserwację zakładającą związek tych substancji odżywczych z zapaleniami.
Mimo iż takie teorie zostały podważone przez nowoczesne badania, to nadal powszechnie uważa się, że unikanie jedzenia bogatego w tłuszcze nasycone i cholesterol jest dobre dla zdrowia.
Rezultaty takiego myślenia odzwierciedliły się już w rosnącej liczbie zachorowań na przewlekłe dolegliwości różnego rodzaju, w tym choroby pogarszające stan mózgu, jak choroba Huntingtona i choroba Alzheimera.
- Tłuszcze nasycone i cholesterol nie są przyczynami chorób wieńcowych serca. To jedno z większych przekłamań wszech czasów w medycynie - stwierdza doktor George V. Mann z Venderbilt University w Tennessee.
Nasz mózg w istocie potrzebuje cholesterolu do poprawnego funkcjonowania, a dostarczanie go organizmowi w połączeniu z odpowiednią dietą bogatą w kwasy tłuszczowe omega-3 i niską w kwasy tłuszczowe omega-6, jest niezwykle korzystne dla nas. Produkty, które powinniśmy spożywać to m.in. mięso zwierząt hodowlanych, masło, olej kokosowy, dzikie ryby, nasiona konopi itp.
Komentarze do: Przewlekłe zapalenia przyczyną otyłości, groźnych chorób oraz poczucia nieszczęścia