Rośliny i zioła lecznicze - 8
Wybierz literę rozpoczynającą hasło:
Grejpfrut (włókna)
Grejpfrut to duży owoc cytrusowy, popularny w Ameryce Północnej. Znając właściwości rozpuszczalnych włókien pokarmowych, które obniżają poz...czytaj dalej
Papaina (Carica papaya L.)
Papaja, czyli melonowiec właściwy (Carica papaya L.), który rośnie w tropikach, produkuje bardzo ceniony owoc, czyli właśnie słynną papaję. Krzew melonow...czytaj dalej
Passiflora (Passiflora incarnata)
Nazywana również męczennicą cielistą, roślina ta, pochodzi z ciepłych regionów Ameryki, tropikalnych i subtropikalnych. Jest to roślina pnąca, kt&...czytaj dalej
Pau d’arco (Tabebuia avellanedae)
Pau d’arco to wielkie tropikalne drzewo z Ameryki Południowej. Od bardzo dawna, Indianie amerykańscy stosowali jego wewnętrzną korę (która znajduje...czytaj dalej
Johimba i johimbina (Pausinystalia yohimbe)
W niektórych regionach Afryki, kora johimby jest znana od bardzo dawna jako afrodyzjak. Aż do pojawienia się na rynku słynnej Viagry, to właśnie chlorowo...czytaj dalej
Lepiężnik różowy (Petasites hybridus)
Lepiężnik różowy jest rośliną zielną, którą stosuje się od wieków w Europie przeciwko kaszlowi, astmie oraz ranom skórnych. Dzisiaj,...czytaj dalej
Mniszek lekarski (Taraxacum officinale)
Mniszek lekarski, popularny mlecz, rośnie dziko praktycznie wszędzie na całym świecie. Jest znany jako roślina lecznicza od conajmniej 1000 lat i uprawiany jest...czytaj dalej
Psyllium (Plantago ovata)
Od tysiącleci już, ziarna psyllium oraz ich otoczka, są stosowane jako środek przeczyszczający. W rzeczywistości, włókna, które w sobie zawierają,...czytaj dalej
Babka zwyczajna (Plantago major)
Babka zwyczajna, zwana też babką większą, jest rośliną dziką, rozprzestrzenioną na całym świecie. Istnieje wiele gatunków babki, ale tylko dwie są znane...czytaj dalej
Pyłek pszczeli
Dopiero na początku XX wieku pszczelarze opracowali „pułapki na pyłek”, które umieszczali u wejścia do uli, i które pozwalały na...czytaj dalej
Paprotka zwyczajna (Polypodium vulgare)
Paprotki to rodzaj paproci, bardzo rozpowszechniony na całym świecie. Kiedyś, dawno temu, w Europie i w Ameryce Północnej, paprotka była składnikiem wiel...czytaj dalej
Propolis, kit pszczeli
Propolis, nazywany jest również woskiem propolisowym, żywicą propolisową albo balsamem propolisowym, ale zawsze chodzi o ten sam produkt. Substancja ta jest wyt...czytaj dalej
Śliwa afrykańska (Pygeum africanum)
Śliwa afrykańska jest wielkim drzewem o trwałych liściach, które rośnie w regionach górskich Afryki. Od dawna, Afrykanie używali jego kory w leczeniu dolegliwoś...czytaj dalej
Czarna rzodkiew (Raphanus sativus var, niger)
Istnieje wiele rodzajów rzodkwi, a w tym czerwona, biała oraz czarna. Wszystkie posiadają mniej więcej takie same właściwości, ale czarna rzodkiew jest n...czytaj dalej
Grzyby Reishi (Ganoderma lucidum)
Grzyby Reishi, bardzo poszukiwane, już 2 000 lat temu były wykorzystywane przez Chińczyków i Japończyków jako lekarstwo. Uważa się, że ciało...czytaj dalej
Rozmaryn lekarski (Rosmarinus officinalis)
Rozmaryn lekarski jest krzewem, który rośnie dziko wokół Morza Śródziemnego. Uprawiany jest jako roślina wieloletnia w umiarkowanych klim...czytaj dalej
Kola (Cola nitida )
Przez tysiąclecia, Afrykanie przeżuwali nasiona kola (które są nazywane również orzechami kola i zawierają kofeinę), aby zwalczyć zmęczenie fizycz...czytaj dalej
Gorzka pomarańcza (Citrus aurantium)
Producenci produktów odchudzających utrzymują, że pomarańcza gorzka stymuluje aktywność metaboliczną, co ma pozwalać na spalanie większych ilości kalorii...czytaj dalej
Dynia zwyczajna (Cucurbita pepo) – olej i ziarna
Roślina pochodząca z Ameryki Północnej i z Ameryki Południowej, dynia zwyczajna najpierw zadomowiła się w Meksyku (mniej więcej od 8000 do 10 000 lat tem...czytaj dalej
Cykoria podróżnik (Cichorium intybus) i inulina
Istnieje wiele rodzajów cykorii, warzyw o liściach podobnych do sałaty, na przykład endywia albo eskarola. Cechą charkterystyczną cykorii jest gorzki sma...czytaj dalej