Rośliny i zioła lecznicze - 9
Wybierz literę rozpoczynającą hasło:

Chia (Salvia hispanica)
Nazwa chia albo chian pochodzi z języka azteckiego. Prawdopodobnie pochodzi z Ameryki centralnej, ale dzisiaj jest powszechnie uprawiana, ze względu w...czytaj dalej

Ostropest plamisty (Silybum marianum)
Roślina pochodząca z regionów basenu Morza Śródziemnego. Jest to roślina roczna albo dwuletnia. Dziś występuje także w Ameryce Północnej, w...czytaj dalej

Drapacz lekarski (Cnicus benedictus)
Roślina ta pochodzi z basenu Morza Śródziemnego oraz z Azji Wschodniej, ale drapacz lekarski rośnie teraz w wielu regionach świata. Jest to roślina roczn...czytaj dalej

Gotu kola (Centella asiatica)
Ta roślina wieloletnia płożąca pochodzi z regionów tropikalnych i subtropikalnych globu. Jest ona stosowana od dawna w wielu miejscach na świecie. W Indi...czytaj dalej

Chili (Capsicum frutescens)
Roślina nazywana także papryką owocową, pieprzowcem owocowym, papryką gałęzistą. Pieprz Cayenne jest przyprawą, którą otrzymujemy z nasion papryki owocow...czytaj dalej

Kocimiętka (Nepeta L.)
Roślina ta rośnie dziko w Europie, na Bliskim Wschodzie oraz w Ameryce. Nazwana została właśnie kocimiętką (miętą kocią), ponieważ koty, małe i duże, generalnie...czytaj dalej

Czarna porzeczka (Ribes nigrum)
Czarna porzeczka to krzew pochodzący z Europy, ale uprawia się go teraz wszędzie, w innych regionach świata o umiarkowanym klimacie. Jego małe okrągłe owoce, le...czytaj dalej

Żurawina (Vaccinium macrocarpon)
Żurawina była częścią tradycyjnej farmakopei Indian amerykańskich. Autochtoni posługiwali się nią przede wszystkim do zapobiegania i leczenia infekcji dróg mocz...czytaj dalej

Konopie siewne (Cannabis sativa) – olej i nasiona
Istnieje wiele różnych odmian konopi, których nazwa łacińska brzmi Cannabis sativa. Marihuana, która zawiera w sobie potężne ilości THC (te...czytaj dalej

Rumianek pospolity (Matricaria recutita )
Rumianek pospolity, którego świeżo rozwinięte kwiaty mają zapach przypominający zapach jabłek, rośnie naturalnie w wielu regionach świata. Wiele różnych gatunkó...czytaj dalej

Wrotycz maruna (Tanacetum parthenium)
Wrotycz (inaczej zwany złocieniem maruna) to roślina pochodząca z Bałkanów, dzisiaj występuje także w regionach o umiarkowanym klimacie w Europie oraz w...czytaj dalej

Nagietek lekarski (Calendula officinalis)
Nagietek lekarski jest roczną rośliną kwitnącą, którą uprawiamy od dawna, we wszystkich regionach o umiarkowany klimacie. Nie ma ona wielkich wymagań, je...czytaj dalej

Ogórecznik lekarski (Borago officinalis)
Ogórecznik lekarski to roślina pochodząca z Bliskiego Wschodu. A dokładniej z Syrii; a jego nazwa w języku arabskim „abu rach” oznacza &bdquo...czytaj dalej

Boswellia Serrata (Boswellia serrata)
Boswellia to wielkie drzewo, z której zbiera się żywicę, obecną w korze, tak zwaną boswellię. W Afryce Północnej żywicę z tego drzewa stosuje się...czytaj dalej

Boldoa aromatyczna (Peumus boldus)
Boldoa aromatyczna to krzew o soczystych i trwałych liściach. Pochodzi z Ameryki Południowej i to właśnie na tym kontynencie, przede wszystkim w Chile, stosuje...czytaj dalej

Mirra (Commiphora molmol )
Mirra to żywica produkowana przez korę drzewa nazywanego drzewem mirrowym. Jest to drzewo aromatyczne, rosnące głównie w suchych regionach północn...czytaj dalej
Gokul (Commiphora mukul )
Gokul to mały cierniowy krzew. Stosuje się jego żywicę, uchodząca z pnia. Napisane ponad 2000 lat temu, traktaty medycyny tradycyjnej indyjskiej wykazują, że ży...czytaj dalej

Dzięgiel chiński (Angelica sinensis)
Wielka zapachowa roślina wieloletnia, pochodząca z chłodnych i wilgotnych górskich regionów Chin, Korei oraz Japoni. Zbiera się generalnie korzeni...czytaj dalej

Dzięgiel litwor (Angelica archangelica)
Zwany także arcydzięglem litworem. Jest szeroko uprawiany w Europie, gdzie od wieków używa się go do leczenia infekcji dróg oddechowych oraz probl...czytaj dalej

Koper (Anethum graveolens)
Uprawiany w wielu regionach o umiarkowanym klimacie w Europie Wschodniej oraz w Rosji. Jego liści i nasion używamy jako przyprawy - zarówno do mięs, jaki...czytaj dalej