Arabinogalaktan
Arabinogalaktan dostępny w handlu najczęściej pochodzi z modrzewia amerykańskiego, ponieważ jego drewno oraz kora zawierają duże ilości tej substancji. To, co interesuje naukowców, to to, że wśród wszystkich roślin leczniczych, te, które zawierają w dużych ilościach arabinogalaktany, cieszą się opinią roślin stymulujących układ odpornościowy: jeżówka, andrographis oraz grzyby reishi, na przykład.
Wiemy również, że arabinogalaktany sprzyjają prolieferacji użytecznych bakterii w przewodzie pokarmowym. Mimo wszystko, nie ma przekonujących danych odnośnie potencjału immunostymulującego arabinogalaktanu u ludzi.
Arabinogalaktany to substancje nazywane polisacharydami. Są one obecne w różnych ilościach w wielu roślinach, grzybach i bakteriach. Aktualnie, zaledwie zaczynamy rozumieć ich rolę.
W świecie roślinnym, arabinogalaktany działają na planie komórkowym, w różnych procesach związanych ze wzrostem i rozwojem roślin. Zdaje się, że uczestniczą one w komunikacji międzykomórkowej na łonie organizmu, niezależnie od tego, czy chodzi o roślinę, czy o kolonie bakteryjne.
Tradycyjnie, zarówno w Europie, jak i w Ameryce Północnej, przypisywano korze modrzewia zdolności zwalczania różnych infekcji, tak samo dorgą wewnętrzną, jak i drogą zewnętrzną. To zastosowanie, dziś przestarzałe, wraca do nas od kilku lat, ponieważ naukowcy zainteresowali się właściwościami immunostymulującymi arabinogalaktanów.
Służy do ...
- stymulacji układu odpornościowego
Dostępność: arabinogalaktan z modrzewia amerykańskiego występuje w postaci pudru sprzedawanego na wagę, w kaspułkach albo w pastylkach. Można znaleźć także produkty łączące arabinogalaktan z innymi substancjami, takimi jak echinacea (jeżówka) albo bakterie kwasu mlekowego. Dane aktualne jednakże nie są wystarczające, aby można było zasugerować odpowiednią dawkę.
Przeciwwskazania: nieznane, ze względu na brak danych.
Działanie niepożądane: w silnych dawkach (powyżej 10 g na dzień), arabinogalaktan może wywołać dolegliwości układu pokarmowego - gazy, wzdęcia.
Interakcje z innymi roślinami i suplementami: nieznane.
Interakcje z lekarstwami: nieznane.
Źródła pokarmowe: jeśli chodzi o pożywienie ludzkie, wiele roślin dostarcza niewielkie ilości arabinogalaktanów, przede wszystkim marchew, rzodkiewka, pomidory, gruszka, zboża. W produktach żywnościowych przetworzonych, takich jak guma arabska, dodatek do żywności, także możemy znaleźć źródła arabinogalaktanów.
Jednakże, nie wiemy, czy te niewielkie ilości mają wymierne korzyści dla układu odpornościowego. Guma arabska, powszechnie stosowana w przemyśle rolno-spożywczym, jako emulgator, środek wiążący oraz substancja słodząca, pochodzi z soku drzew z rodziny akacjowatych.
Komentarze do: Arabinogalaktan