Aspalat prosty (Aspalathus linearis)
Czerwonokrzew (Rooibos) to krzew, który rośnie jedynie w Afryce Południowej. Od setek lat, populacje autochtońskie robiły z niego napar o czerwonawym kolorze, o słodko-owocowym smaku. Dzisiaj, mówi się o jego właściwościach antyoksydacyjnych oraz o jego użyteczności w leczeniu problemów trawiennych, w leczeniu zaburzeń snu, alergii skórnych, egzemy oraz w leczeniu odpieluchowego podrażnienia skóry.
Wielu lekarzy południowoafrykańskich zaleca także napary z czerwonokrzewu w leczeniu kolek u niemowląt. Dopiero w latach trzydziestych ubiegłego wieku zaczęto uprawiać rooibos w celach komercyjnych. Dzisiaj, w Afryce Południowej rocznie produkuje się tysiące ton tego specyfiku, z których prawie połowa dociera do Niemiec, Holandii, Japonii, Anglii, Malezji, Korei Południowej, Chin, Polski, Włoch, Francji, Ameryki Północnej.
Rooibos zawiera wiele substancji antyoksydacyjnych, przede wszystkim polifenoli, takich jak aspalatyna (jedyne znane źródło naturalne), notofagina, quercetyna (kwercetyna) oraz luteolina. Sądzi się, iż antyoksydanty chronią komórki organizmu przeciwko działaniu stresu oksydacyjnego, który jest wiązany przede wszystkim z rakiem, z chorobami neurodegeneracyjnymi, z chorobami sercowo-naczyniowymi oraz ze starzeniem mózgu.
Dodatkowo, czerwonokrzew nie zawiera kofeiny, tak jak jest to w przypadku herbaty i kawy. Rooibos zawiera również bardzo małe ilości tanin, substancji, które są odpowiedzialne za cierpki smak herbaty, który nie podoba się wszystkim.
Ponieważ proces fermentacji, jakiemu zwyczajowo jest poddawany czerwonokrzew, sprawia, iż roślina ta traci część swoich właściwości antyoksydacyjnych, dlatego produkuje się również rooibos suszony niefermentowany, który nosi nazwę rooibos zielony.
Ekstrakty, jakie są z niego wyciągane, nie mają charakterystycznego czerwonawego koloru czerwonokrzewu fermentowanego, a jego smak jest mniej owocowo-słodki niż smak tego ostatniego.
Ceniony napój. Spożywany na ciepło albo na zimno, napar z rooibos jest dziś uważany za narodowy napój z Afryki Południowej.
Służy do...
- droga wewnętrzna: uśmierzanie kolek i zaburzeń trawiennych, poprawa jakości snu;
- droga zewnętrzna: leczenie egzemy, leczenie alegii skórnych oraz odparzeń.
Dostępność: możemy dostać czerwonokrzew suszony (fermentowany albo zielony) na wagę albo w saszetkach. Niektórzy producenci sprzedają tę roślinę także pod postacią ekstraktów albo kapsułek, zawierających rooibos zielony albo fermentowany w proszku. Dane naukowe są niewystarczające, aby zasugerować dawkę terapeutyczną. Czerwonokrzew spożywa się generalnie w postaci naparu: jedna saszetka albo jedna łyżeczka na filiżankę wrzącej wody.
Przeciwskazania: nieznane.
Działanie niepożądanie: nieznane.
Interakcje z innymi roślinami i suplementami: nieznane.
Interakcje z lekarstwami: nieznane.
Komentarze do: Aspalat prosty (Aspalathus linearis)