Szukaj

Chili (Capsicum frutescens)

Roślina nazywana także papryką owocową, pieprzowcem owocowym, papryką gałęzistą. Pieprz Cayenne jest przyprawą, którą otrzymujemy z nasion papryki owocowej, z nasion papryki jalapeno albo z innych podobnych gatunków. Składnikiem aktywnym papryki owocowej jest kapsaicyna, substancja, która sprawia, że owoce tej rośliny są tak ostre.

Chili (Capsicum frutescens) źródło: wikipedia


Medycyna zainteresowała się tą papryką przede wszystkim ze względu na jej właściwości przeciwbólowe. W tym celu, stosujemy ją drogą wewnętrzną (w jedzeniu albo w suplementach), albo drogą zewnętrzną (w maści zawierającej kapsaicynę).

Służy do...


Drogą zewnętrzną:
  •  uśmierzanie bólów spowodowanych reumatoidalnym zapaleniem stawów, zapaleniem stawów i kości oraz neuropatią (przede wszystkim, neuropatią cukrzycową);
  •  uśmierzanie bólów pleców;
  •  uśmierzanie objawów łuszczycy;
  •  uśmierzanie bólów mięśniowych na poziomie ramion, rąk oraz kręgosłupa.

Dostępność: sprzedaje się kremy, żele, balsamy oraz maści na bazie papryki chili. Produkt powinien zawierać od 0,025 % do 0,075 % kapsaicyny.


Uwaga: w przypadku reumatoidalnego zapalenia stawów, zapalenia stawów i kości, neuropatii, bólów mięśniowych oraz łuszczycy, aplikuje się na dotknięte strefy produkt zawierający kapsaicynę aż do 4 razy dziennie. Często trzeba odczekać do 14 dni, zanim będzie można odczuć w pełni efekt terapeutyczny.


Ostrzeżenie:
produkt z papryki chili może sprowokować silny ból, kiedy jest aplikowany po raz pierwszy na skórę. Należy kontynuować stopniowo nakładanie, a ból powinien zniknąć dość szybko. Jeśli ból się utrzymuje, albo pojawiają się zaczerwienienia, nie należy stosować produktu.

Nie należy również nakładać tych produktów w pobliżu oczu, wewnątrz ust albo w okolicach intymnych, tak samo jak i na popękaną skórę albo w przypadku zapalenia (skóra czerwona, spuchnięta i wrażliwa). Należy dobrze umyć ręce po użyciu, mydłem albo octem, a najlepiej mlekiem. Należy pamiętać, że woda nie wystarczy, aby usunąć kapsaicynę ze skóry.


Ostrożnie: należy unikać wdychania proszku z papryki chili, ponieważ może to wywołać czasowe duszności.


Przeciwwskazania:
spożywanie papryki owocowej nie jest zalecane osobom uczulonym na paprykę albo dotkniętym przewlekłym zespołem jelita drażliwego oraz hemioroidami.


Działanie niepożądane:
na początku wrażenie pieczenia, ale znika ono i nie pozostawia żadnej rany. Osoby uczulone mogą jednakże doświadczyć reakcji skórnych (zaczerwienienia, spuchnięcia); jeśli tak się dzieje, należy przerwać stosowanie. Papryka chili może także wywołać kaszel, niezależnie od sposobu aplikacji.


Interakcje z innymi roślinami i suplementami:
nieznane.


Interakcje z lekarstwami:
chili może zwiększyć absorpcję teofiliny, która jest lekiem przepisywanym astmatykom. Chili może także zwiększyć kaszel u osób zażywających inhibitory enzymu konwertującego angiotensynę, leku przepisywanego przeciwko nadciśnieniu tętniczemu.

Komentarze do: Chili (Capsicum frutescens)

Ta treść nie została jeszcze skomentowana.

Dodaj pierwszy komentarz