Chili (Capsicum frutescens)
Roślina nazywana także papryką owocową, pieprzowcem owocowym, papryką gałęzistą. Pieprz Cayenne jest przyprawą, którą otrzymujemy z nasion papryki owocowej, z nasion papryki jalapeno albo z innych podobnych gatunków. Składnikiem aktywnym papryki owocowej jest kapsaicyna, substancja, która sprawia, że owoce tej rośliny są tak ostre.
Medycyna zainteresowała się tą papryką przede wszystkim ze względu na jej właściwości przeciwbólowe. W tym celu, stosujemy ją drogą wewnętrzną (w jedzeniu albo w suplementach), albo drogą zewnętrzną (w maści zawierającej kapsaicynę).
Służy do...
Drogą zewnętrzną:
- uśmierzanie bólów spowodowanych reumatoidalnym zapaleniem stawów, zapaleniem stawów i kości oraz neuropatią (przede wszystkim, neuropatią cukrzycową);
- uśmierzanie bólów pleców;
- uśmierzanie objawów łuszczycy;
- uśmierzanie bólów mięśniowych na poziomie ramion, rąk oraz kręgosłupa.
Dostępność: sprzedaje się kremy, żele, balsamy oraz maści na bazie papryki chili. Produkt powinien zawierać od 0,025 % do 0,075 % kapsaicyny.
Uwaga: w przypadku reumatoidalnego zapalenia stawów, zapalenia stawów i kości, neuropatii, bólów mięśniowych oraz łuszczycy, aplikuje się na dotknięte strefy produkt zawierający kapsaicynę aż do 4 razy dziennie. Często trzeba odczekać do 14 dni, zanim będzie można odczuć w pełni efekt terapeutyczny.
Ostrzeżenie: produkt z papryki chili może sprowokować silny ból, kiedy jest aplikowany po raz pierwszy na skórę. Należy kontynuować stopniowo nakładanie, a ból powinien zniknąć dość szybko. Jeśli ból się utrzymuje, albo pojawiają się zaczerwienienia, nie należy stosować produktu.
Nie należy również nakładać tych produktów w pobliżu oczu, wewnątrz ust albo w okolicach intymnych, tak samo jak i na popękaną skórę albo w przypadku zapalenia (skóra czerwona, spuchnięta i wrażliwa). Należy dobrze umyć ręce po użyciu, mydłem albo octem, a najlepiej mlekiem. Należy pamiętać, że woda nie wystarczy, aby usunąć kapsaicynę ze skóry.
Ostrożnie: należy unikać wdychania proszku z papryki chili, ponieważ może to wywołać czasowe duszności.
Przeciwwskazania: spożywanie papryki owocowej nie jest zalecane osobom uczulonym na paprykę albo dotkniętym przewlekłym zespołem jelita drażliwego oraz hemioroidami.
Działanie niepożądane: na początku wrażenie pieczenia, ale znika ono i nie pozostawia żadnej rany. Osoby uczulone mogą jednakże doświadczyć reakcji skórnych (zaczerwienienia, spuchnięcia); jeśli tak się dzieje, należy przerwać stosowanie. Papryka chili może także wywołać kaszel, niezależnie od sposobu aplikacji.
Interakcje z innymi roślinami i suplementami: nieznane.
Interakcje z lekarstwami: chili może zwiększyć absorpcję teofiliny, która jest lekiem przepisywanym astmatykom. Chili może także zwiększyć kaszel u osób zażywających inhibitory enzymu konwertującego angiotensynę, leku przepisywanego przeciwko nadciśnieniu tętniczemu.
Komentarze do: Chili (Capsicum frutescens)