Czosnek
Właściwości antybakteryjne oraz korzystne działanie czosnku na zdrowie serca oraz układu krążenia są znane od bardzo dawna. Niewolnicy pracujący przy budowie piramid w Egipcie otrzymywali porcję czosnku, która, jak sądzono, zapewniała im wystarczającą odporność, niezbędną do wypełniania ich ciężkiej pracy. Nic więc dziwnego, że czosnek jest dziś sprzedawany w postaci suplementów.
Służy do...
- obniża w niewielkim stopniu ciśnienie tętnicze;
- redukuje niektóre czynniki chorób sercowo-naczyniowych: poziom lipidów we krwi, powstawanie płytek, cukrzyca (efekt skromny w porównaniu do efektów klasycznych leków);
- zwalcza katar oraz grypę dzięki swoim właściwościom bakteriobójczym oraz antyseptycznym; p
- poprawia krążenie krwi;
- przepędza pasożyty (kleszcze i robaki);
- zmniejsza ryzyko nawrotów w przypadku chorób serca oraz układu krążenia.
Dostępność:
Ekstrakty normalizowane zawierają generalnie 1,3% allicyny, najbardziej znanego ze wszystkich składników aktywnych czosnku. Należy wybierać takie suplemennty, które zostały stworzone tak, aby ryzyko zniszczenia allicyny przez soki żołądkowe było zredukowane (nazywamy jest gastroodpornymi).
W handlu są dostępne także ekstrkty z czosnku poddanego procesowi fermentacji. Nie zawierają one praktycznie allicyny, co sprawia, że są one bezzapachowe. Nie są one jednakże nieskuteczne, jeśli chodzi o obniżanie poziomu cholesterolu we krwi, jeśli wierzyć badaniom klinicznym przeprowadzonym nad tymi ekstraktami.
Świeży czosnek:
Aby skorzystać z działania terapeutycznego świeżego czosnku na zdrowie serca, musimy bardzo lubić jego smak, ponieważ należy go jeść od 4 g do 8g dziennie, co jest ekwiwalentem 1-3 ząbków. Jeśli chodzi o grypę i katar, zalecana dawka to 16 g dziennie, co jest równe 4-8 ząbkom. Czosnek zawiera wiele aktywnych składników. Najważniejszymi są związki siarki, uwalniane w momencie, kiedy czosnek jest krojony, tarty albo miażdżony.
Ostrzeżenie:
Zaleca się unikanie spożywania wielkich ilości czosnku przed i po operacji chirurgicznej, ponieważ jego lekkie działanie antykoagulacyjne może zwiększać krwawienie.
Skutki uboczne:
Brzydki oddech oraz lekkie dolegliwości ze strony układu pokarmowego od czasu do czasu. Ale regularne spożywanie czosnku sprzyja produkcji enzymów, które pomagają zminimalizować ten nieprzyjemny zapach. A także, jedzenie świeżej natki pietruszki pozwala zredukować nieprzyjemny oddech. Niektóre osoby mogą mieć problem z trawieniem surowego czosnku. Możliwe są także reakcje skóry oraz błony śluzowej związane z miejscową aplikacją czosnku.
Interakcje z lekarstwami:
Ponieważ roślina ta posiada właściwości antykoagulacyjne, zażywanie suplementów z czosnku, na dłuższą metę, może wspomagać działanie leków antykoagulacyjnych, takich jak warfaryna.
Komentarze do: Czosnek