Drożdże z czerwonego ryżu
Drożdże z czerwonego ryżu to mikroskopijny grzyb, który rośnie na ryżu, w pojemnikach specjalnie do tego przeznaczonych. Wiemy, że już ponad 2000 lat temu Chińczycy znali i używali drożdży z czerwonego ryżu zarówno jako pożywienia, jak i jako lekarstwa. W latach osiemdziesiątych XX wieku, opracowano sposób produkcji ekstraktu z tych drożdży, czyli specyfiku, który okazał się skuteczny w obniżaniu poziomu cholesterolu we krwi.
Aktualnie, na rynku jest oferowanych wiele produktów z drożdży z czerwonego ryżu, ale ich zawartość elementów aktywnych nie jest znormalizowana i może się bardzo zmieniać. Ich skuteczność terapeutyczna jest więc bardzo niepewna.
Uwaga: większość producentów nazywa swoje produkty „drożdże z czerwonego ryżu”, ale chodzi tutaj o „czerwone drożdże z ryżu”. Zachowujemy tutaj jednak nazwę, która jest znacznie częściej używana.
Służy do...
- redukcja poziomu cholesterolu we krwi;
- redukcja poziomu lipidów we krwi.
Dostępność: można znaleźć produkty znormalizowane – 4% monakoliny, 2% monakoliny K, 2% lowastatyny.
Przeciwwskazania: przeciwwskazania, które dotyczą lowastatyny, dotyczą również suplementów z drożdży z czerwonego ryżu, niezależnie od stężenia elementów aktywnych – kobiety ciężarne, kobiety karmiące piersią, choroby wątroby, choroby nerek, nadwrażliwość na lowastatynę, anormalny poziom transaminazy, dzieci poniżej 18 roku życia.
Działanie niepożądane: rzadko, zawroty głowy oraz problemy trawienne. Teoretycznie, ponieważ zawierają one statyny, drożdże z czerwonego ryżu mogą wywołać bóle mięśniowe, ale nie odnotowano żadnego badania klinicznego, które by to potwierdzało. A wręcz przeciwnie: osoby, które przerwały zażywanie leków statynowych z powodu bólów mięśniowych, nie doświadczały takich dolegliwości, kiedy zażywały drożdże z czerwonego ryżu.
Interakcje z roślinami lub z suplementami: działanie drożdży z czerwonego ryżu może dodać się do działania roślin i suplementów, które obniżają poziom cholesterolu oraz lipidów we krwi. Symultaniczne zażywanie jest więc odradzane. Zażywanie dziurawca może zmniejszyć skuteczność drożdży z czerwonego ryżu.
Interakcje z lekarstwami: działanie drożdży z czerwonego ryżu może dodać się do działania lekarstw obniżąjących poziom cholesterolu oraz lipidów we krwi (statyny, wysokie dawki niacyny, fibraty, na przykład). Symultaniczne zażywanie jest więc odradzane.
Działanie drożdży z czerwonego ryżu może również, teoretycznie, dodać się do działania innych lekarstw, mogących spowodować miopatię: ketokonazol (antygrzybiczy), cyklosporyna (immunosupresant), niektóre antybiotyki (erytromycyna, spiramycyna, na przykład), nefazodon (antydepresant), inhibitory proteazy (leczenie AIDS).
Interakcje z jedzeniem: należy przewidzieć przerwę conajmniej 2-godzinną między zażyciem drożdży z czerwonego ryżu a spożyciem soku z grejpfruta.
Komentarze do: Drożdże z czerwonego ryżu