Figa (Ficus carica L.) - właściwości i wartości odżywcze
Figi przynoszą ulgę w zaparciach, obniżają cholesterol, ciśnienie, pomagają schudnąć, zapobiegają osteoporozie i zawałowi serca, ułatwiają opalanie i są dobrym źródłem prebiotyków... Bogate są w wapń, potas, fosfor i żelazo. Jak w tym niepozornym owocu mieści się tyle dobra?
Właściwości zdrowotne figi
Figi mają mnóstwo błonnika, więc działają przeczyszczająco – w pozytywnym znaczeniu, ważne, żeby nie przesadzić z ich jedzeniem. Są źródłem prebiotyków, które wspierają dobre bakterie w jelitach.
Figi i pozyskiwany z nich sok są zasadotwórcze, pomagają więc zachować odpowiedni odczyn pH organizmu. Ponadto są pełne antyoksydantów, chroniących komórki przed wolnymi rodnikami. Zawierają również związek o nazwie psoralen, wykorzystywany do leczenia schorzeń skóry, takich, jak łuszczyca, egzema czy bielactwo.
Dzięki wysokiej zawartości potasu, figi mogą obniżać ciśnienie i chronić przed zawałem serca. Właściwości strzegące przed osteoporozą zawdzięczają połączeniu potasu i wapnia.
Figi przez długi czas były postrzegane jako afrodyzjak i środek wspierający męską kondycję seksualną. Sok z łodyg drzewa figowego leczy grzybicę skóry, brodawki, łagodzi skutki ukąszeń owadów i podrażnienia skóry.
Surowe i gotowane
Figi zbiera się, gdy są już dojrzałe. Dlatego że bardzo popularna jest ich suszona wersja (a do tego dostępna przez cały rok), wielu z nas nigdy nie próbowało świeżego owocu. A szkoda, bo jest naprawdę smaczny, dość nietypowy w smaku i konsystencji. Świeża figa jest łagodniejsza niż suszona czy gotowana. W obu postaciach jednak dodaje się ją do wypieków. Zwiększa wilgotność ciasta i przedłuża jego świeżość.
Oprócz jedzenia na surowo, figi warto wykorzystać do pasty czy puddingu.
Tego nie wiesz o figach
Wiadomo, że pomidory nie są warzywami – fachowo klasyfikuje się je jako owoce. Z figami jest jeszcze inaczej, bo nie są one ani owocami, ani warzywami. Właściwie są kwiatem, a do owoców zaliczają się tylko ich nasiona. I jeszcze jedna ciekawostka: figa jest jedną z najstarszych znanych roślin uprawnych.
Jakie figi kupować i jak je przechowywać
Owoce te mają krótki okres przydatności do spożycia. Zwykle nadają się do jedzenia przez 2-3 dni od kupienia, chyba, że są bardzo świeże – wówczas będą dobre nawet przez tydzień. Fig nie myje się przed jedzeniem. Trzymaj je w lodówce, zapakowane w torebkę. W ten sposób możesz je również zamrozić i przechowywać do 6 miesięcy.
W sklepie wybieraj czyste, słodko pachnące owoce, które lekko uginają się pod palcami. Nie przejmuj się, jeśli są porysowane – to przez liście, które uderzają w figi, gdy te wiszą jeszcze na drzewie.
Anna Orzechowska
Komentarze do: Figa (Ficus carica L.) - właściwości i wartości odżywcze