Fiołek (Viola L.)
O liściach owłosionych bądź nie, o kształcie serca albo nerki, unoszony na łodyżce bądź nie, o kwiatach białych, żółtych, niebieskich bądź fioletowych, liczymy kilka setek gatunków fiołków na całym świecie. Są one bardzo małe, prawie nieznaczące, ciężko je odróżnić od innych roślin, poza momentem kwitnięcia. Maj jest najlepszym miesiącem, żeby je zbierać.
Fiołek możemy znaleźć praktycznie wszędzie, w lesie, na polach raczej zacienionych (niektóre odmiany) albo w słońcu (inne odmiany), na glebach wilgotnych bądź suchych, piaszczystych albo urodzajnych.
Części wykorzystywane: liście, kwiaty.
Czy to się je?
Młode liście je się surowe bądź gotowane. Śluzowate, nadają one konsystencję zupom albo jasnym bulionom. Liście są bogate w witaminę C (210 mg na 100 g), a także, wprawdzie niezbyt wysoka, ale ich zawartość betakarotenu jest również warta zainteresowania (824 mg na 100g).
Ich bardzo orginalny kształ i kolor rozjaśnią wiosenne sałatki, a ich finezja przyczynia się do zrównoważenia bardzo wyraźnego smaku cykorii, gorczycy i rukwi wodnej.
Jeśli chodzi o kwiaty, oczywiście, można je dodać do sałatek, ale tradycyjnie, służą one przede wszystkim do produkcji syropów i galaretek, a skrystalizowane - do dekorowania ciast i innych deserów. Skrystalizowane kwiaty fiołka są zresztą specjalnością miasta Tuluza, we Francji.
W Niemczech, czasami skrystalizowane kwiaty dodaje się do tradycyjnego wina majowego, czyli mieszanki wina i szampana, w którym maceruje się kawałki pomarańczy i anansa.
Syrop z fiołków, może służyć do przygotowywania lodów i sorbetów, naleśników, gofrów, ciast...
Co się tym leczy?
Biorąc pod uwagę bogactwo śluzu znajdującego się w fiołkach, zielarze zalecają tę roślinę do leczenia kaszlu i zapalenia oskrzeli, jak również lekkich zaparć, tak samo jak siemię lniane. Liście gotowane w wodzie albo świeże mogą być używane w okładach do leczenia pękających piersi.
Syrop z fiołka
Zalać 1,5 l ciepłej wody (ok. 45 stopni) 450 g fiołków. Mieszać przez kilka minut, a następnie lekko wycisnąć, aby uzyskać płyn. Następnie zważyć płatki fiołków, umieścić je w górnej części podwójnego kotła, dodać wrzącej wody (dwukrotna równowartość wagi płatków fiołków) i pozostawić tak na 12 godzin. Znów wycisnąć.
Następnie, trzeba zważyć ten napar i dodać do niego cukru (dwukrotna równowartość jego wagi). Częściowo rozpuścić cukier w naparze, a następnie podgrzać znów w podwójnym kotle, dopóki całkowicie się nie rozpuści. Tyle. Natychmiast zdjąć z ognia.
Wszystkie te zabiegi mają na celu zachowanie związków aktywnych kwiatków fiołka. Syrop przechowywać w lodówce, w butelkach po winie dobrze umytych i zatkanych korkiem. Jeśli chodzi o zapalenie oskrzeli i kaszel, zaleca się zażywać od 30 g do 50 gram dziennie. Aby leczyć lekkie zatwardzenie, podajemy mieszankę ½ do 1 łyżeczki syropu z fiołka z taką samą ilością olejku migdałowego.
Komentarze do: Fiołek (Viola L.)