Garcynia cambogia (Garcinia cambogia)
Istnieje blisko 200 gatunków garcynii, drzewa, które rośnie w Indiach i w Azji południowo-wschodniej. Conajmniej 180 gatunków garcynii rośnie w Azji tropikalnej, w Polinezji, a jedynie 30 w Indiach. W niektórych regionach tego kraju wyciąga się jadalny olej z nasion Garcynia cambogia. Jej owoce przypominają maleńką dynię (5 cm średnicy około).
Łupinką owoców posługuje się do przygotowywania przyprawy używanej w kuchni indyjskiej oraz tajskiej. Preparat ten jest substytutem tamaryndowca indyjskiego (Tamarindus indica), stosowanego jako przyprawa.
Skórka, podawana w postaci wywaru, służy do leczenia bólów reumatycznych oraz zaburzeń żołądkowo-jelitowych. W medycynie weterynaryjnej, do pomocy tego wywaru ucieka się w leczeniu chorób jamy gębowej u bydła.
To właśnie z kory owoców garcynii przygotowujemy suplementy kwasu hydroksycytrynowego (AHC). Zresztą, garcynia jest na tę chwilę, jedynym zatwierdzonym znanym źródłem kwasu hydroksycytrynowego. Kora tego owocu zawiera około 16% tego kwasu, podczas gdy ekstrakty dostępne w handlu zawierają około 50% AHC.
Pierwsze badania nad kwasem hydroksycytrynowym oraz nad utratą wagi zostały przeprowadzone na zwierzętach pod koniec lat sześćdziesiątych XX wieku. Wskazują one, że substancja ta może zapobiegać odkładaniu się tłuszczów w organizmie, szczególnie wtedy, kiedy jesteśmy na diecie bogatej w cukry. Ale działanie to nie zostało wyraźnie potwierdzone na człowieku, u którego mechanizm odkładania tłuszczu jest o wiele bardziej złożony niż u zwierząt.
Części wykorzystywane: łupinka owoców.
Służy do...
- sprzyja utracie wagi i odchudzaniu;
- sprzyja podtrzymywaniu uczucia sytości;
- sprzyja zapobieganiu odkładania się tkanki tłuszczowej.
Dostępność: garcynia jest oferowana w postaci kapsułek, pastylek albo ampułek. Ekstrakty z garcynii są generalnie znormalizowane (to znaczy, że zawartość składników aktywnych jest gwarantowana) do 50% albo do 60% kwasu hydroksycytrynowego.
Jeśli chcemy zastosować garcynię, aby spróbować stracić na wadze, należy wybrać produkt, który jasno podaje swoją zawartość kwasu AHC (najlepiej, 50% AHC). Jeśli chodzi o inne produkty, nazywane „ochudzającymi”, które nie wskazują zawartości kwasu hydroksycytrynowego, nie mają one generalnie wystarczającej ilości tej substancji, aby zapewnić jakikolwiek efekt.
Przeciwwskazania: garcynia odradzana jest kobietom ciężarnym oraz karmiącym piersią, ponieważ nie znamy jej działania na płód oraz na niemowlę.
Działanie niepożądane: mało poważne i przechodnie, bóle głowy, biegunka, wzdęcia.
Interakcje z innymi roślinami albo suplementami: nieznane.
Interakcje z lekarstwami: teoretycznie, ekstrakty z garcynii mogą być w pewnym stopniu niebezpieczne, kiedy zażywamy statyny (lekarstwa obniżające poziom złego cholersterolu LDL we krwi).
Komentarze do: Garcynia cambogia (Garcinia cambogia)