Grejpfrut (włókna)
Grejpfrut to duży owoc cytrusowy, popularny w Ameryce Północnej. Znając właściwości rozpuszczalnych włókien pokarmowych, które obniżają poziom cholesterolu, w latach siedemdziesiątych ubiegłego wieku, badacze z Uniwersytetu Stanu Floryda (między innymi James Cerda), opracowali proszek na bazie włókien grejpfruta (na bazie pektyny z grejpfruta), pochodzących głównie z wnętrza skórki oraz błonek.
Grejpfrut pochodzi ze skrzyżowania pomelo (Citrus grandis), wielkiego owocu cytrusowego z Malezji, oraz pomarańczy. Nosi on śliczną łacińską nazwę Citrus paradisi. Wprowadzony w 1823 roku na Florydzie, stał się naprawdę popularny w Ameryce Północnej około XIX wieku.
Włókna grejpfruta, rozpuszczalne w wodzie, to szczególna postać pektyny. Proszek ten jest skomercjalizowany w postaci żółtawego produktu do rozpuszczania w jakimś płynie albo do posypywania nim produktów spożywczych.
Produkt ten dał pozytywne rezultaty w badaniach przeprowadzonych na zwierzętach z nadmiarem cholesterolu. Należy odnotować, że pektyna z grejpfruta albo włókna są różne od pektyny ze zmodyfikowanych owoców cytrusowych (hydrolizowana), które mają mieć właściwości przeciwnowotworowe.
W latach trzydziestych XX wieku, dieta odchudzająca na bazie grejpfruta odniosła wielki sukces, ale popadła w zapomnienie, tak samo jak wiele innych „cudownych diet”.
Służy do ...
- Naukowcy nie są wystarczająco przekonani, aby zasugerować jakiekolwiek użycie.
Dostępność: żeby nie było nieporozumień, zaznaczmy, iż nie istnieje coś takiego jak „czyste” włókna grejpfruta na rynku, ale wiele produktów zawiera je jako składniki. Nazywa się je również „pektyna z grejpfruta”. A dane naukowe są niewystarczające, aby zasugerować jakąkolwiek dawkę.
Przeciwwskazania: nieznane.
Należy jednak tutaj jeszcze odnotować, że sam grejpfrut oraz jego sok, kiedy są zażywane jednocześnie z niektórymi lekarstwami, mogą zwiększać ich biodyspozycyjność w organizmie, co może być niebezpieczne. Aczkolwiek, jest mało prawdopodobne, żeby pektyna miała takie samo działanie, uważają specjaliści. W rzeczywistości, zawiera ona bardzo niewiele, albo w ogóle, flawonoidów, czyli substancji, od których zależy interakcja z lekarstwami, sprowokowane przez grejpfruta oraz jego sok.
Działanie niepożądane: możliwość wzdęć, luźnych stolców oraz biegunek w okresie adaptacji organizmu do nadmiaru włókien.
Interakcje z innymi roślinami: nieznane.
Interakcje z lekarstwami: nieznane.
Odchudzanie z grejpfrutem Stwierdzenia niektórych producentów, iż pektyna z grejpfuta może przyczniać się do utraty wagi, nie są oparte na żadnych danych naukowych.
Grejpfrut i cholesterol Działanie hipocholesterolemizujące psyllium albo owsa, jest o wiele lepiej udokumentowane niż działanie włókien grejpfruta.
Komentarze do: Grejpfrut (włókna)