Kolcowój pospolity i jagody goji (Lycium barbarum)
Znany także jako kolcowój szkarłatny. Jest to krzew należący do rodziny psiankowatych (pomidor, ziemniak, papryka, oberżyna). Oryginalnie pochodzi z Chin, i wytwarza owalne jagody o czerwonym kolorze. W Chinach, jagody goji spożywa się od conajmniej 2 000 lat.
Jak chce medycyna chińska, owoc ten ma właściwość „odżywiania nerek i wątroby”, „nawilżania płuc” oraz „wzmacniania Yin”. Zielarze chińscy stosują go, w połączeniu z innymi roślinami, do leczenia niepłodności męskiej, dolegliwości dróg oddechowych oraz do zwalczania zmęczenia.
Części wykorzystywane: jagoda, znana jako jagoda goji; czasami również skóra korzenia.
W tradycyjnej medycynie chińskiej, stosuje się wywar z suszonych jagód albo z kory korzenia kolcowoju, zazwyczaj z innymi roślinami z farmakopei chińskiej. W naszych czasach jagody goji są znane w krajch zachodnich przede wszystkim ze względu na zawarte w nich antyoksydanty. Ale popularność ta wynika raczej ze skutecznego marketingu, bardziej niż poważnych, udokumentowanych danych naukowych. Wystarczy wspomnieć hasła typu: „Sekret młodości z Tybetu”, „Cudowne jagody”, czy też jeszcze „Jagody szczęścia i uśmiechu”...
Mimo że niektórzy producenci oraz dystrybutorzy goji utrzymują, że owoc ten był przedmiotem wielu badań, żadna ostatnia wiarygodna próba kliniczna nie potwierdziła skuteczności tych jagód stosowanych samych.
Ostatnie badania przede wszystkim odkryły zawarte w nich antyoksydanty. Odkryto przede wszystkim cztery polisacharydy, specyficzne dla tego gatunku rośliny. Substancje te, według prób in vitro oraz na zwierzętach, mają mieć właściwości antyoksydacyjne, immunostymulujące, antycukrzycowe, przeciwnadciśnieniowe, zwalczające niepłodność oraz hipolipidemizujące.
Służy do ...
- ochrona wątroby;
- ochrona nerek;
- ochrona organów wzroku;
- stymulacja układu odpornościowego;
- leczenie niepłodności męskiej;
- leczenie zaburzeń dróg oddechowych;
- spowolnienie starzenia neurologicznego;
- zwalczanie zmęczenia i osłabienia.
Dostępność: można znaleźć w handlu, w sklepach z produktami naturalnymi, jagody goji w różnych postaciach – sok, jagody suszone, proszek do rozpuszczania w wodzie. Suszone owoce oraz proszek z goji mogą zawierać siarczyny, jak większość suszonych owoców (oraz win).
Siarczyny są związkami dorzucanymi w celu zachowania koloru suszonych jagód. W handlu możemy znaleźć również mieszanki soków zawierających goji. Dane naukowe nie są wystarczające, aby można było zasugerować odpowiednią dawkę terapeutyczną.
Przeciwwskazania: ciąża i okres karmienia piersią – dane naukowe nie wystarczają, aby ustalić nieskuteczność jagód goji w okresie ciąży oraz karmienia piersią. Możliwe jest, że owoce goji stymulują skurcze macicy.
Alergia albo nietolerancja – niektóre osoby mogą cierpieć na alergię albo na nietolerancję jagód goji i innych produktów pokarmowych z rodziny psiankowatych (pomidor, ziemniak, oberżyna, papryka, etc.).
Działanie niepożądane: nieznane.
Interakcje z innymi roślinami i suplementami: nieznane.
Interakcje z lekarstwami: nieznane.
Komentarze do: Kolcowój pospolity i jagody goji (Lycium barbarum)