Szukaj

Maitake (Grifola frondosa)

Maitake jest bardzo smacznym grzybem, który rośnie przede wszystkim w Azji i w Europie. Ludzie Wschodu zawsze rezerwowali dla niego miejsce między używanymi przez nich produktami leczniczymi. Wraz z innymi gatunkami grzybów, maitake jest uważany za środek wzmacniający, ponieważ zwiększa on odporność organizmu na różnego rodzaju stresy.

Maitake (Grifola frondosa) źródło: wikipedia

W tradycyjnej medycynie chińskiej, grzyb maitake wchodzi również w skład wielu preparatów przeznaczonych do stymulowania układu odpornościowego.

Europejczycy uważają grzyby maitake za bardzo ekskluzywne jedzenie, a Amerykanie z Ameryki Północnej nie ufają im z powodu ich potencjału toksycznego. Jeszcze niedawno, grzyby maitake mogły być zbierane jedynie w postaci dziko rosnącej.

Ale biorąc pod uwagę wielką wartość tych grzybów w farmakopei orientalnej, wydawać by się mogło, że ci, którym udało się te grzyby znaleźć, w tym momencie „tańczyli z radości”, stąd więc przydomek dancing mushroom! Od 1979 roku, wiemy już jak się te grzyby uprawia. Japończycy są ich największym producentem.

Zielarze przypisują grzybom maitake działanie adaptogenne. Według teorii opracowanej przez badacza rosyjskiego Lazarewa, substancja adaptogenna zwiększa, w sposób generalny i niespecyficzny, odporność organizmu na różnego rodzaju stresy.

Badacze dzisiaj koncentrują swoje badania nad działaniem polisacharydów grzybów maitake, czyli substancji, które działają w sposób mnogi i kompleksowy na układ odpornościowy. Uważa się, że związki te mogą się okazać użyteczne w walce z różnymi chorobami układu odpornościowego, takimi jak syndrom przewlekłego zmęczenia, albo we wzmacnianiu organizmu w trakcie leczenie chemioterapią antynowotworową.


Części wykorzystywane:
ciało grzyba oraz grzybnia.

Służy do ...


W tradycyjnej medycynie chińskiej:
  •  poprawa odporności na stres;
  •  wzmacnianie układu odpornościowego, przede wszystkim w przypadku raka;
  •  obniżanie ciśnienia tętniczego.

Dostępność: jako suplement, można znaleźć suszone ciało grzyba maitake w postaci proszku (naturalne, w kapsułkach albo w pastylkach), albo ekstraty (kapsułki, pastylki albo w płynie). Ekstrakty te jednak nie mają takich samych proporcji składników aktywnych, ani takiego samego stężenia.


Przeciwwskazania:
nieznane. Nieszkodliwość ekstraktów maitake nie jest znana w przypadku kobiet ciężarnych i karmiących piersią, ale w Japonii, gdzie grzyb jest konsumowany od wieków, nie zasygnalizowano żadnego szkodliwego działania.


Działanie niepożądane:
nieznane.


Interakcje z roślinami i suplementami:
teoretycznie, ale nie zostało to jeszcze wykazane, może się zdarzyć, że działanie maitake doda się do działania tych roślin oraz suplementów, które mają właściwości hipoglikemizujące albo obniżające ciśnienie.


Interakcje z lekartwami:
teoretycznie, ale nie zostało to jeszcze wykazane, może się zdarzyć, że działanie grzybów maitake doda się do działania leków mających właściwości hipoglikemizujące albo obniżające ciśnienie.

Komentarze do: Maitake (Grifola frondosa) (1)

ScientificJam
ScientificJam 07-03-2018 00:52

działanie antyoksydacyjne i prewencja cukrzycy

1

Warto również wskazać na potencjał antyoksydacyjny grzyba Maitake poprzez działanie ochronne przeciwko wolnym rodnikom w naszym ciele (głównie hydroksylowemu i ponadtlenkowemu) wskutek czego spada ryzyko nadciśnienia i c... pokaż całość

OdpowiedzPokaż cały wątek (1)
Dodaj komentarzPokaż wszystkie komentarze