Miechunka rozdęta (Physalis alkekengi)
Miechunka występuje w wielu odmianach: Physalis franchetti, Physalis heterophylla, Physalis gigantea, Physalis pruinosa, na przykład. Za tymi wszystkimi nazwami kryją się różne gatunki tej samej rośliny, które są sobie bardzo bliskie i które różnią się między sobą rozmiarem owoców oraz kolorem kielicha. Słowo „physalis” pochodzi z greki i znaczy „pęcherz”, co ma być aluzją do rozdętego kształtu kielicha owocu tej rośliny.
Części wykorzystywane: owoce, liście, łodygi.
Czy to się je?
Jagody jakiejś dziesiątki odmian Physalis były konsumowane, świeże albo w konfiturach, przez liczne plemiona Indian północnoamerykańskich - Omaha, Ponca, Pawnee, na przykład. Jeśli chodzi o gatunek Physalis pruinosa, stał się on dopiero niedawno popularny.
Jagody, zakonserwowane w swojej powłoce i na świeżo, można przechowywać bardzo długo. Można je jeść surowe i gotowane, w postaci puree albo konfitury z nich zrobione. Można z nich robić sorbety oraz marmolady, o niesamowitym smaku i bardzo złym wpływie na obwód talii.
Co się tym leczy?
Roślina ta, nieznana w tradycji niemieckiej albo angielskiej, bardzo powszechnie jednak była stosowana we Francji, gdzie uznawano, iż kuracja na bazie od 30 do 40 jagód każdego ranka przez okres od 15 do 20 dni, miała zastępować jeden sezon w Vittel, czyli słynnej francuskiej stacji termalnej w Wogezach, gdzie leczy się choroby wątroby, choroby nerek oraz choroby metaboliczne.
W Kanadzie na przykład, miechunka rozdęta jest częścią oficjalnej farmakopei. Używa jej się do leczenia gorączki, zatrzymania moczu, obrzęków oraz żółtaczki. Ponieważ świetnie sobie radzi z usuwaniem kwasu moczowego, jest więc uważana za doskonałe lekarstwo przeciwko problemom reumatycznym.
Mimo że kiedyś podawano chorym liście i łodygi miechunki rozdętej, to jednakże przede wszystkim jagody oraz sok z nich służyły jako lekarstwo. Można je ususzyć, przecinając na pół, aby przyśpieszyć cały proces. Można jeść świeże jagody, ale również przygotować wywar, do czego potrzebne jest od 20 g do 60 g jagód na litr wody. Gotować przez pięć minut, zaparzać przez 10 minut.
Środki ostrożności
Physaline, jeden ze głównych związków aktywnych tej rośliny, ma mieć działanie poronne w dużych dawkach. Kobiety ciężarne powinny więc podchodzić do tej rośliny dość ostrożnie.
Uważa się również, iż należy unikać niedojrzałych owoców miechunki rozdętej; inni specjaliści twierdzą, że jej liście są toksyczne.
Roślina ta należy do psiankowatych, a wokół tej rośliny krąży wiele diabolicznych plotek, ponieważ wiele roślin halucynogennych oraz toksycznych należy do tej rodziny: lulek, bieluń (datura), belladona, na przykład.
Nawet liście zwykłego ziemniaka - który też należy do psiankowatych – są toksyczne. To samo dotyczy liści pomidora. Z powodu tego wszystkiego, i ponieważ nie znamy za dobrze roślin z gatunku Physalis, lepiej więc zatrzymać się przy dojrzałych owocach i soku z nich, a unikać łodyg, liści i owoców niedojrzałych.
Komentarze do: Miechunka rozdęta (Physalis alkekengi)