Owies (Avena sativa)
Wierzy się, że owies pochodzi z Europy Północnej, z Etiopii i z Chin; dzisiaj jest uprawiany we wszystkich regionach świata o łagodnym klimacie, przede wszystkim w Stanach Zjednoczonych, w Kanadzie, w Rosji oraz w Niemczech. Części wykorzystywane: nasiona, części nadziemne, słoma, otręby.
Służy do ...
- sprzyja zapobieganiu chorobom wieńcowym oraz zaburzeniom kardiowaskularnym (otręby i ziarna);
- zmniejsza zachorowalność na raka jelita grubego;
- obniża poziom glukozy we krwi u diabetyków; - leczy choroby skóry, którym towarzyszy łojotok, zapalenia i swędzenie (słoma);
- leczy depresję, osłabienie, bezsenność, bóle neurologiczne (ziarna, słoma i części nadziemne).
Wartość odżywcza: owies zawiera więcej tłuszczów niż inne zboża, i trochę więcej protein. Płatki owsiane stanowią niewiarygodne źródło manganu, a także zawierają bardzo interesujące ilości żelaza, cynku, tiaminy (witamina B1), kwasu pantotenowego (witamina B5), jak również błonnika.
W przeszłości, owies służył przede wszystkim jako karma dla zwierząt hodowlanych. Dopiero niedawno zaczęto interesować się jego wartością jako pożywienia dla ludzi. Zielarze od XVII wieku stosowali owies do leczenia zmęczenia, problemów nerwowych, depresji, trądu, bezsenności, reumatyzmu i świerzbu.
Ze względu na właściwości nawilżające, owies jest również od ponad 100 lat stosowany jako składnik preparatów do pielęgnacji ciała. W medycynie ajuwerdyjskiej (tradycyjna medycyna w Indiach), używa się ekstraktów z części nadziemnych zielonego owsa (napar) w leczniu uzależenienia od opium.
Dostępność:
- płatki owsiane (dostępne w każdym sklepie spożywczym). Chodzi o ziarna, które zostały pozbawione łupinki i wyciśnięte w płatki. Płatki „szybkie” to ziarna, które zostały pocięte, zanim je wyciśnięto. Płatki „błyskawiczne” są produkowane z podgotowanych ziaren, które następnie są suszone i bardzo mocno wyciskane;
- otręby to skórka ziaren owsa, również sprzedwana w sklepach spożywczych;
Części nadziemne: większość suplementów owsa dostępnych w handlu to ekstrakty wyprodukowane z części nadziemnych rośliny, jeszcze zielonych, ponieważ, według tradycji zielarskiej, to właśnie w nich koncentrują się główne składniki odżywcze. Ekstrakty te są dostępne w postaci pastylek, kapsułek albo naparów (generalnie na bazie alkoholu). Możemy także użyć suszonego owsa, aby przygotować taki napar.
Ostrzeżenie: mimo, że gluten z owsa jest mniej alergenny niż z innych zbóż, niektórzy eksperci sądzą, że osoby dotknięte celiakią powinne unikać spożywania owsa. Jednakże, toksyczność owsa w przypadku chorych cierpiących na tę chorobę, została zakwestionowana w świetle dwóch ostatnich badań.
Przeciwwskazania: nieznane.
Działanie niepożądane: nieznane.
Interakcje z innymi roślinami i suplementami: nieznane.
Interakcje z lekarstwami: nieznane.
Komentarze do: Owies (Avena sativa)