Żurawina (Vaccinium, Oxycoccus) - właściwości
Żurawina jest rośliną leśną o czerwonych owocach, podobnych do jagód. Owoce te znane są ze swych korzystnych właściwości. Zawdzięczają je swojemu - bogatemu w witaminy - składowi.
Skład żurawiny
Żurawina składa się w 88 % z wody, przez co organizm nie ma problemu z jej przyswojeniem. Zawiera dużo błonnika, karotenu oraz witamin : B1, B2, B6, C, E. W tym owocu odnajdujemy również bogactwo minerałów takich, jak: potas, fosfor, sód, magnez, jod oraz żelazo. Żurawina pełna jest także flawonoidów - przeciwutleniaczy. Swą długotrwałą świeżość zawdzięcza kwasowi benzoesowemu, a cierpki smak kwasom cytrynowemu i jabłkowemu.
Właściwości zdrowotne żurawiny
Żurawina zarówno w czystej postaci, jak i w formie przetworów różnego rodzaju przyczynia się do leczenia wielu chorób. Najważniejsze działanie lecznicze polega na hamowaniu rozwoju komórek nowotworowych, a także zapobieganiu chorobom okrężnicy lub białaczki. Picie soku z żurawiny zmniejsza ryzyko zawału poprzez podnoszenie poziomu dobrego cholesterolu i zapobieganie zatykaniu się naczyń krwionośnych. Wyciąg z żurawiny działa bakteriobójczo, dzięki czemu zmniejsza ryzyko chorób takich, jak: wrzody, zaćma, choroba Parkinsona, Alzheimera oraz reumatyzmu.
Spożywanie żurawiny wspomaga również leczenie i zapobiega infekcjom układu moczowego, wzmacniając go. Wyciąg z owoców bowiem niszczy bakterie E. coli, odpowiedzialne za powstawanie infekcji dróg moczowych. Dzięki wysokiej zawartości przeciwutleniaczy żurawina wpływa pozytywnie na działanie mózgu, ponieważ spowalnia proces starzenia się szarych komórek.
Kolejnym zbawiennym działaniem żurawiny jest wspomaganie pracy serca. Dzięki właściwościom antyoksydacyjnym normalizuje ciśnienie krwi oraz zmniejsza przepuszczalność i kruchość naczyń krwionośnych. Cierpkie owoce żurawiny ograniczają powstawanie złogów szczawianowo - wapniowych, a dodatkowo mogą rozpuszczać kamienie nerkowe. Ważne jest, iż przetwory żurawinowe przyniosą ulgę kobietom w okresie menopauzy.
Ostatnim korzystnym działaniem leśnego owocu jest likwidowanie drobnoustrojów odpowiedzialnych za powstawanie próchnicy oraz chorób dziąseł i przyzębia.
Żurawina jest naturalnym lekiem. Niszczy bowiem 80% szczepów bakterii odpornych na antybiotyki. Niewielki krzak rodzi niewielkie owoce, które mogą uratować czyjeś życie, dzięki swym zdrowotnym właściwościom. Warto zatem sięgać po żurawinowe przetwory i produkty, gdyż owoc ten stanowi źródło cennych witamin oraz kwasów, niezbędnych dla naszego organizmu.
Autor : Kinga Miliszkiewicz
Komentarze do: Żurawina (Vaccinium, Oxycoccus) - właściwości (1)
Waleria
1Zawsze przy problemach z drogami moczowymi, pęcherzem, robię sobie detoksik z żurawiny, do tego fitolizyna ziołowa działająca moczopędnie i ciepły termofor. Dzień, dwa pod kocem i jestem nowo narodzona.... pokaż całość