Drożdże - Grzyby z klasy workowców (Ascomycetes) żyjące na owocach, śluzowatych wyciekach roślin, w hodowlach płynów ulegających fermentacji, zimujące w glebie. Mają postać jajowatych, kulistych albo wałeczkowatych pojedynczych komórek. Nieliczne tworzą nitkowate grzybnie (drożdże piwne). Rozmnażają się przez pączkowanie, podczas którego komórka wytwarza jakby pączek dorastający stopniowo wielkości komórki macierzystej. Liczne rodzaje drożdży rozmnażają się płciowo (z zygoty wytwarzają się worki, a w nich - zarodniki). Drożdże powodują fermentację alkoholową przez rozkład cukru na alkohol etylowy i dwutlenek węgla, wydzielając przy tym znaczną ilość energii. Dzięki temu służą do wyrobu piwa, wina i spirytusu. Jest wiele gatunków drożdży, a każdy z nich powoduje inny przebieg fermentacji. Wyrób różnych rodzajów wina i piwa jest możliwy właśnie dzięki istnieniu wielu odmian i ras drożdży. Drożdże stosuje się również w piekarnictwie.
Komentarze do: Drożdże