Glukoza
Glukoza - Inaczej cukier gronowy. Powszechnie występujący w przyrodzie cukier prosty. W pokarmach występuje w sokach owocowych, a w przewodzie pokarmowym powstaje w wyniku trawienia sacharozy, skrobi, laktozy oraz maltozy. Przenoszony przez krew i wykorzystywany w tkankach jako podstawowe źródło energii, jest spalany w procesach metabolicznych. Jako substrat energetyczny jest zużywana przez wszystkie tkanki organizmu. W komórkach nerwowych utlenianie tego związku pokrywa 90% zapotrzebowania energetycznego.W ciągu doby w warunkach spoczynku organizm zużywa ok 150g glukozy. W czasie pracy mięśniowej zużycie to wzrasta. Z pokarmem organizm otrzymuje zwykle dziennie od 100 do 250g glukozy. Po posiłkach nadmiar glukozy magazynowany jest w postaci glikogenu w wątrobie i w mięśniach szkieletowych, część zaś podlega przemianie w tłuszcze. W okresie między posiłkami niezbędne ilości glukozy są uwalniane z glikogenu w wątrobie. Dzięki temu stężenie glukozy we krwi utrzymywane jest na stałym poziomie, wynoszącym ok. 0,8 - 1,0 g/l. Utrzymywanie stałego stężenia glukozy we krwi jest niezbędne do funkcjonowania komórek nerwowych.
Komentarze do: Glukoza