Szukaj

Co jeść, aby być piękną?

Podziel się
Komentarze0

Jesteśmy tym co jemy – to odwieczna prawda, od której nie uciekniemy. Gdy jemy dużo cukrów i węglowodanów tyjemy, a nasze ciało powoli gromadzi kolejne, zbędne kilogramy.  Dieta bogata w tłuszcze zwierzęce czyni nas powolnymi i ociężałymi. Natomiast  duża  ilość spożywanych owoców i warzyw poprawiają wygląd naszej skóry czy włosów.


Trzeba jednak uważać, ponieważ nie wszystko co  wydaje się zdrowe, takim właśnie jest. Co w takim razie jeść, aby wyglądać pięknie i zdrowo?

Złość i stres piękności szkodzą


Stres i negatywne emocje w oczywisty sposób wpływają na to jak wygląda nasze ciało.  Pod wpływem ciągłego napięcia cera traci witalność, energię i staje się matowa, bez koloru. W wyniku suchości skóry pojawiają się na niej, jakże znienawidzone przez kobiety, zmarszczki , które są ewidentnym sygnałem, że w gospodarce wodnej organizmu dzieje się coś złego. Problem ten dotyczy przede wszystkim Pań po 30 roku życia, ale należy mieć świadomość, że skóra zaczyna się starzeć kilka lat wcześniej.  Stres i poczucie ciągłego braku czasu „wypłukują” z organizmu ważne mikroelementy, dzięki którym na dłużej zachowujemy naturalne piękno. Co należy jeść, aby łagodzić napięcie gromadzące się w organizmie lub wręcz mu zapobiegać? Po pierwsze trzeba bezkompromisowo przestrzegać zasady 5 posiłków dziennie.

Dieta musi być bogata w białko, tłuszcze omega 3 i 6 oraz w warzywa i owoce, które są bogatym źródłem naturalnych węglowodanów. Czego powinno się unikać?  Wszystkich pokarmów, które przyczyniają się do zmian poziomu cukru we krwi, a więc przede wszystkim słodyczy czy  tłustych, pełnych tzw. pustych kalorii fast foodów.  Niezastąpione okażą się również produkty bogate w witaminę E, która w naturalny sposób wspiera regenerację skóry.  Jej źródła to na przykład awokado, migdały, czy zarodki pszenne. Ratunkiem dla zmęczonej skóry będzie również beta karoten, który można znaleźć w pomarańczowych warzywach, jak marchew, dynia, czy morela.  Ci, którzy wolą sięgnąć po sok zamiast po świeże warzywo również mają w czym wybierać.  Naturalne, bez konserwantów i bogate w składniki odżywcze soki marchwiowo - owocowe oferuje na przykład Gomar Pińczów. Butelkę z sokiem można bez problemu zabrać do pracy lub na spacer i w dowolnym momencie zasilić swoją skórę cennymi witaminami.

Piękne włosy

Każda kobieta marzy o pięknych bujnych włosach.  I choć nie każda może mieć na głowie burzę loków, to jest kilka sposobów na to, aby zadbać o ich zdrowy i świeży wygląd.  Często głównym powodem matowych i pozbawionych energii włosów są niedobory witamin, soli mineralnych czy mikroskładników.  Taki stan rzeczy jest w wielu wypadkach wynikiem nieprzemyślanej diety. Warto pamiętać, że zalecane przez Światową Organizację Zdrowia 5 porcji warzyw i owoców dziennie pomoże zachować równowagę w organizmie.  Istotnym budulcem włosów jest między innymi siarka, którą można znaleźć w fasoli i innych warzywach strączkowych, kapuście, rybach czy też serach.  Niezbędne są również  cynk i żelazo. Te mikroelementy dostarczymy organizmowi włączając do swojej diety chleb razowy, krewetki, kaszę gryczaną, soczewicę, mięso z indyka czy jajka. Dodatkowo nie zaszkodzi również od czasu do czasu herbatka ze skrzypu polnego, który ma dobroczynny wpływ nie tylko na włosy, ale również skórę i paznokcie.


Pajączkom mówimy NIE!


Żylaki  i popękane naczyńka są nie tylko poważnym problemem zdrowotnym, ale również przyczyną skrępowania czy kompleksów dla wielu kobiet.  Blisko 1/3 Polek cierpi na dolegliwości żylne nóg, a spora część z nich ignoruje pierwsze oznaki problemu.  Choć współczesna medycyna ma w zanadrzu skuteczne metody walki z żylakami, czy tak zwanymi „pajączkami”, to nie powinno się zapominać jak dużą rolę, obok aktywności fizycznej, odgrywa odpowiednie żywienie i wsparcie naczyń krwionośnych naturalnymi składnikami.


Wyjątkowo silnym sojusznikiem dla wszystkich Pań troszczących się o kondycję naczyń krwionośnych jest aronia. Owoce te mają cenne właściwości zdrowotne za sprawą bioflawonoid i rutyny. Składniki te wzmacniają naczynia krwionośne i są zalecane osobom, które mają skłonności do żylaków, a także takich schorzeń jak miażdżyca czy choroby układu krążenia. Naukowcy Pomorskiej Akademii Medycznej oraz Kliniki Kardiologii Akademii Medycznej w Warszawie dowiedli, że wyciąg z aronii ma dobroczynny wpływ na unormowanie nadciśnienia tętniczego. Sięgając po nektar z aronii warto zwrócić uwagę na skład produktu opisany na etykiecie. Kontrola przeprowadzona przez Państwową Inspekcję Handlową w 2011 roku wykazała że aroniowe soki "organiczne" często składają się w ponad 60% z soku jabłkowego, a o smaku czarnej porzeczki aż w 78%! Najrozsądniej sięgnąć do sprawdzonego źródła, jak na przykład producent z Pińczowa, u którego w nektarze aroniowym jest prawdziwy sok z owoców aronii, a w nektarze z czarnej porzeczki faktycznie znajdziemy… czarną porzeczkę.

Popraw przemianę materii

Niemal każda kobieta, na różnych etapach swojego życia, odczuwa potrzebę zrzucenia zbędnych kilogramów. Z badań TNS OBOP wynika na przykład, że ponad 80% Polek nie jest zadowolonych z własnego wyglądu.  Cóż - choć jak wiadomo, bez uprawiania sportu raczej trudno o zdrową utratę wagi, to ważne jest również dostarczanie organizmowi wsparcia w walce z nadwagą poprzez właściwą dietę.  Skuteczne w przyspieszaniu przemiany materii okażą się między innymi nektar z białych lub czerwonych grejpfrutów oraz ananas w różnorakiej formie – zarówno świeży, pod postacią soków, czy też jako dżem niskosłodzony.

Z pomocą w walce o szczupłą linię przyjdą także produkty bogate w błonnik.  Poprawia on gospodarkę węglowodanową organizmu obniżając stężenie glukozy we krwi. Dodatkowo wspiera walkę z „nadprogramowymi” centymetrami tu i ówdzie,  powodując uczucie sytości. Co więcej błonnik wspomaga proces oczyszczania organizmu z substancji szkodliwych, jak na przykład toksyny i metale ciężkie, ponieważ ogranicza wchłanianie ich do organizmu.  Gdzie go w takim razie szukać? W brukselkach, awokado, zielonym groszku, karczochach, otrębach, kokosach, warzywach strączkowych czy zagryzając pumpernikiel.

Domowe SPA


Owoce i warzywa możemy wykorzystywać w imię urody nie tylko na talerzu, ale również na … ciele. Maseczka z pokrojonego w plasterki zielonego ogórka odżywi skórę,  z czarnej porzeczki nawilży i ściągnie pory, a z banana lub awokado złagodzi podrażnienia.  To faktycznie prawda, że kobieta zmienną jest – bo z każdym dniem może być piękniejsza.

Komentarze do: Co jeść, aby być piękną?

Ta treść nie została jeszcze skomentowana.

Dodaj pierwszy komentarz