Zielona herbata i czerwone wino korzystnie wpływają na nasze zdrowie, ponieważ zawarte w nich przeciwutleniacze neutralizują szkodliwe wolne rodniki. Skuteczność działania przeciwutleniaczy demonstrował dr Marek Wasek z Wydziału Farmaceutycznego Akademii Medycznej w Warszawie podczas pokazu, który odbywał się w sobotę w ramach Dnia Nauki.
Wolne rodniki (utleniacze) albo przedostają się do ciała z zewnątrz, albo powstają w organizmie, np. w skórze pod wpływem działania promieni słonecznych. Zdolność wolnych rodników do utleniania związków takich jak tłuszcze, białka a nawet DNA sprawia, że są one przyczyną poważnych chorób, m.in. miażdżycy i niektórych nowotworów.
Zobacz również:
Aby zbadać, które substancje najlepiej zwalczają wolne rodniki, w Akademii Medycznej opracowano metodę dokładnego pomiaru liczby wolnych rodników w próbce cieczy. Dodając do próbki dwa testowane produkty i mierząc ubytek wolnych rodników można porównać, który z nich działa lepiej.
"Przez siedem lat - odkąd posługujemy się tą metodą - przebadaliśmy miliony substancji. Zajmowaliśmy się m.in. najbardziej znanym przeciwutleniaczem, czyli witaminą C. W naturze najbogatszym jej źródłem okazały się owoce dzikiej róży" - opowiadał badacz. Bardzo skuteczne w zwalczaniu wolnych rodników okazały się też czerwone wino i zielona herbata.