Światowa Organizacja Zdrowia (WHO) zaleca, by nie spożywać więcej niż 2g sodu dziennie. A nowe badania dowodzą, że spożycie powyżej tego maksimum powoduje 1 na 10 zgonów z przyczyn sercowo-naczyniowych.
Sód jest pierwiastkiem, który występuje naturalnie w większości produktów spożywczych, takich jak,: sól kuchenna, mleko, buraki czy seler. W dużych ilościach dodaje się go również do przetworzonej żywności, w tym przetworów mięsnych i chleba.
Zbyt dużo sodu w diecie może zwiększyć ciśnienie krwi, a wysokie ciśnienie jest głównym czynnikiem ryzyka chorób sercowo-naczyniowych, takich jak zawał i udar.
Aby uzyskać lepszy wgląd na to, jak nadmiar sodu w diecie wpływa na wystąpienie tych chorób, zespół badawczy przeanalizowali dane z 205 ankiet dotyczących spożycia sodu, reprezentujących około 75% światowej populacji dorosłych. Zbilansowano również ogólne spożycie wartości odżywczych, aby zobaczyć, jak spożycie sodu zmienia się w zależności od płci, wieku i kraju.
Zobacz również:
Wyniki badań ujawniły, że średnie dzienne spożycie sodu, w skali światowej, w 2010 roku wyniosło 3,95 g - czyli codziennie prawie dwukrotnie więcej niż rekomenduje WHO.
Wszystkie regiony na świecie przekroczyły podany wskaźnik, od 2,18 g w Afryce Subsaharyjskiej, do 5,51 g dziennie w Azji Środkowej.
Temu nadmiarowi przypisuje się 1,65 mln zgonów na całym świecie, co odpowiada jednemu na 10 zgonów z przyczyn sercowo-naczyniowych. Naukowcy potwierdzili, że zmniejszając spożycie sodu, można obniżyć ciśnienie krwi u osób dorosłych, szczególnie wśród czarnoskórych, osób starszych i tych, którzy mieli już problemy z wysokim ciśnieniem.
- Najnowsze odkrycia sugerują potrzebę silnej polityki zmniejszenia spożycia sodu, nie tylko w Stanach Zjednoczonych, ale na całym świecie. Programy na rzecz zmniejszenia spożycia sodu mogą stać się praktycznym, i opłacalnym, sposobem redukcji przedwczesnych zgonów u osób dorosłych na całym świecie - dodaje Powles, kierownik badania.
Anna Migdał
Komentarze do: 1 na 10 zgonów sercowo-naczyniowych spowodowany jest wysokim spożyciem sodu