Szukaj

Alergia czy wrażliwość pokarmowa?

Podziel się
Komentarze0

Szacuje się, że 15 milionów Amerykanów ma alergie na jedzenie, charakteryzujące się poważnymi objawami. Natomiast niezliczone ilości innych (wg Food Intolerance Institute of Australia – do 75% ludzi) cierpi na wrażliwość pokarmową, która może nigdy nie zostać rozpoznana, jako że jej symptomy mogą przebiegać łagodnie, sporadycznie, a nawet mogą być zmienne w czasie, co przekłada się na trudności z dokładnym określeniem substancji uczulających.



Jednak, jako odpowiedź na oczekiwania osób, które obawiają się wrażliwości na jedzenie, ale nie mają pewności jak ją zidentyfikować, istnieje siedem powszechnych wskaźników, które pomogą w tym procesie.

Jeśli odczuwasz zmęczenie po zjedzonym posiłku, może to być jeden z objawów. Spowolnienie procesów myślowych jest popularnym syndromem wrażliwości pokarmowej i jest stosunkowo łatwe do zidentyfikowania, jeśli zwrócisz uwagę na reakcje swojego ciała.

Obserwuj, jak różne potrawy wpływają na twój organizm, usuwając pojedynczo z diety poszczególne składniki, by zauważyć czy odczuwasz jakiekolwiek zmiany samopoczucia.

Innym symptomem są problemy trawienne. Wzdęcia, gazy i poczucie ciężkości w żołądku mogą wskazywać na nietolerancje pewnych składników diety. Podobnie zastosuj metodę eliminacji produktów i obserwuj, czy pojawia się poprawa.

Także chroniczne bóle głowy lub migreny mogą wskazywać na problemy z tolerancją jedzenia. U niektórych osób cukry przetworzone, pasteryzowane i homogenizowane produkty mleczne, genetycznie modyfikowany tłuszcz, glutaminian sodu i szereg innych produktów powszechnego użycia, uznawanych za toksyny, może wywoływać bóle głowy, jednocześnie implikując wrażliwość na niektóre z nich.

Zdrowe osoby wypróżniają się kilka razy dziennie, w ich przypadku stolec jest scharakteryzowany jako miękki, ale dość solidny, brązowy lub o zabarwieniu złoto–brązowym. Jeśli cierpisz na zaparcia albo biegunki, lub przemiennie na jedno i drugie, może to być oznaką problemów. Jeśli ponadto pijesz dużo wody i jesz racjonalne ilości owoców i warzyw, masz większe prawdopodobieństwo zaburzeń tolerancji pokarmowej.


Również problemy z tempem bicia serca lub nagłe palpitacje (następujące po konsumpcji) mogą wskazywać na wrażliwość pokarmową. Zwróć szczególną uwagę na swoje tętno po jedzeniu. W normalnych okolicznościach po posiłku przyspiesza metabolizm, ale system krążenia nie wykazuje żadnych nagłych zmian. Inna reakcja może oznaczać nietolerancję jedzenia.

Reakcje skórne takie jak wysypki czy pokrzywki są kolejnym popularnym syndromem zaburzeń w tolerancji pokarmowej. Jeśli po posiłku doznajesz nagłego uczucia swędzenia i zauważasz zmiany skórne, może to być sygnał nieprawidłowości. Ta odpowiedź zapalna na jedzenie może także objawiać się bólem stawów.


Jeden z objawów, które są często w ogóle niezauważane, to zmiany emocjonalne następujące po posiłkach. Jeśli twój nastrój zmienia się po spożyciu pewnych składników i stajesz się rozgniewany, nerwowy lub poirytowany, może być to właśnie reakcja na jedzenie.

Co więc możemy zrobić w kwestii potencjalnej nietolerancji na jedzenie? Podczas przeprowadzania testów alergicznych, wielu alergologów szuka obecność przeciwciał IgE, które są oznaką odpowiedzi immunologicznej na drobnoustrojowych najeźdźców.

Natomiast w przypadku wrażliwości pokarmowej, to obecność przeciwciał IgG jest uznawana za ważny wskaźnik tego, że pewne składniki jedzenia nie zostały odpowiednio strawione, nawet jeśli nie są uznawane za pełnoobjawowe alergeny, co tłumaczy, jak ważne jest przebadanie się również pod kątem obecności przeciwciał IgG.

Obecność specyficznego przeciwciała IgG wskazuje, że organizm wykazał reakcję na konkretny produkt. U wielu osób w układzie krwionośnym krążą te przeciwciała, ale w celach wzmocnienia strategii diety z eliminowaniem produktów, eksperci zdefiniowali granicę, by określić czy IgG są wykrywane na poziomie 10 AU (jednostki arbitralne) na mililitr (AU/ml) krwi, przyjmując wartości graniczne na poziomie 6 – 10 AU/ml.

Stosowanie diety eliminacyjnej jest świetnym sposobem na samodzielne uporanie się z dolegliwościami. Zidentyfikuj alergeny w jedzeniu spożywanym codziennie, na przykład przetworzone produkty mleczne, pszenica, drożdże, jajka z fabrycznych hodowli, orzechy, ryby czy soja, i usuń je ze swojej diety na cztery do sześciu tygodni, by móc obserwować zmiany zdrowotne.

Możesz także spróbować wyeliminować wszystkie 21 „winnych produktów”, wśród których znajduje się owies, kukurydza, białe ryby, skorupiaki, groch, fasola, kurczak, wieprzowina, wołowina, pomidory, jagody, ziemniaki, kapusta i brokuły.



red. Katarzyna Topolska

Komentarze do: Alergia czy wrażliwość pokarmowa?

Ta treść nie została jeszcze skomentowana.

Dodaj pierwszy komentarz