Algi morskie – właściwości i działanie
Właściwości i działanie alg morskich były znane już mieszkańcom Kaukazu, którzy pijąc wodę z alg, dożywają przeciętnie niemal 110-u lat. Jest więc to jedyne miejsce na świecie, gdzie ludzie przy pełnym zdrowiu osiągają taki wiek. W tym regionie nieznane są również choroby takie jak gruźlica, nowotwór czy schorzenia żołądka.
W Niemczech algami uzdrawiano z kataru i schorzeń dróg oddechowych i żołądka, chronicznego zapalenia jelit, zapalenia wątroby i kamienia żółciowego oraz chorób pęcherza, zaś japońscy naukowcy odkryli, że algi wspomagają niszczenie komórek nowotworowych.
Algi morskie, określane również jako glony morskie, to grupa roślin zarodnikowych rozwijających się i żyjących w wodach morskich w większych skupiskach, a w rzekach i jeziorach jako niewielkie roślinki. W środowisku wodnym mają dostęp dużej ilości do światła, natomiast istnieją również takie rodzaje alg, które żyją na skałach, korze drzew czy liściach. Wedle najnowszych badań wyodrębniono ponad 72 tysięcy gatunków glonów.
Właściwości alg…
Algi są cennym źródłem węglowodanów, białek, niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych (NNKT), beta-karotenu, witamin z grupy B i witaminy A, C i E, a ponadto aminokwasów, minerałów oraz mikro- i makroelementów (sód, potas, magnez, wapń, jod, chlor, żelazo, miedź, cynk, magnan) łatwo przyswajalnych przez organizm człowieka. Jednym słowem, zawierają więcej składników odżywczych niż wiele produktów spożywczych.
Zobacz również:
… i ich działanie
Dzięki dużej zawartości składników odżywczych algi pomagają nam na wiele sposobów. Mogą likwidować nadwagę, leczyć niedoczynność tarczycy, zabijać wirusy. Okazują się również przydatne w leczeniu nowotworów (o czym wspomniano wyżej).
Są również naturalnym źródłem łatwo przyswajalnego żelaza, co czyni algi metodą na walkę z anemią. Wzmacniają także układ immunologiczny. Ponadto algi nawilżają i odżywiają skórę, działają przeciwzapalnie, łagodzą podrażnienia, a regulując pracę gruczołów łojowych zapobiegają pojawianiu się wyprysków – stąd często występują jako składnik kosmetyków przeciwtrądzikowych.
Zawarte w algach kwas hialuronowy, aminokwasy egzogenne oraz siarczan chondroityny poprawiają elastyczność skóry oraz zatrzymują wodę w komórkach, tym samym zapobiegając jej wysuszaniu. Dzięki zaś jeszcze jednemu cennemu składnikowi, jakim jest kwas linolenowy, algi uzupełniają ubytki w warstwie lipidowej naskórka, w ten sposób wzmacniając odporność skóry. Algi mają również działanie przeciwutleniające (witaminy i beta-karoten uszczelniają ściany naczyń krwionośnych), przeciwcellulitowe, odmładzające, regenerujące oraz zwiększające aktywność i wydolność organizmu. Dodatkowo poprawiają krążenie, stymulują przemianę materii, poprawiają jędrność skóry, wzmacniają ścianki naczyń włosowatych, likwidują obrzęki. Algi pomagają też przy leczeniu różnych chorób, takich jak łuszczyca, rybia łuska, egzema.
Algi są także doskonałymi substancjami odżywczymi – od tysięcy lat znane są ich właściwości w kuchni azjatyckiej, m.in. japońskiej. Algi królują tam jako składniki do sałatek, aromatycznych zup (najczęściej miso) oraz oczywiście do tradycyjnego sushi, ponieważ bez nori (sprawowanych liści alg morskich) jego przyrządzenie nie byłoby możliwe. Na Hawajach zaś glony morskie hodowano w specjalnych ogrodach i rezerwowano wyłącznie dla rodziny królewskiej.
Autor: Kinga Siedlik
Komentarze do: Algi morskie – właściwości i działanie