Szukaj

Alkohol niekorzystnie wpływa na nasze wybory żywieniowe

Podziel się
Komentarze0

Badania, przeprowadzone przez National Institute on Alcohol Abuse and Alcoholism (NIAAA/NIH) i opublikowane w American Journal of Clinical Nutrition, odkrywają związki między piciem alkoholu i sposobem odżywiania się. Rezultaty tych prac wykazały, że odżywiamy się mniej zdrowo w te dni, kiedy pijemy alkohol.



Alkohol jest nośnikiem pustych kalorii: kieliszek wina to 125 kcal, 1 piwo zawiera 150 kcal, a 1 koktail to nawet 300 kcal.

Ale to nie wszystko, gdyż trzeba też wziąć pod uwagę nadmiar kalorii związany z wpływem alkoholu na nasze wybory żywieniowe, jak wyjaśniają autorzy badań.
   
Naukowcy pracowali w oparciu o dane ankietowe National Health and Nutrition Examination Survey (NHANES) z lat 2003-2008. Analiza ta obejmowała 1 864 pijących alkohol, w tym 1126 mężczyzn i 738 kobiet, którzy szczegółowo opisali swój sposób odżywiania w czasie dwóch dni - jednego bez alkoholu i drugiego, kiedy spożywali alkohol.


Alkohol jest wrogiem zbilansowanej diety

Kiedy ludzie piją alkohol, spożywają dodatkowe 433 kalorie, w tym 168 kalorii nie związanych z samym alkoholem, ale ze stosowaniem niezdrowej diety.

Pijący wybierają bowiem potrawy najbardziej bogate w białko (czerwone mięso), tłuszcze nasycone i jednonienasycone (oliwa z oliwek, olej rzepakowy, masło) oraz produkty z dużą zawartością sodu i potasu. Z drugiej strony, w ogóle nie jedzą owoców i przetworów mlecznych.
   
Badanie wykazało także, że podobnie dzieje się w przypadku tych osób, które piją alkohol bardzo umiarkowanie.
   
Kiedy więc decydujemy się na "coś mocniejszego", musimy zachować szczególną czujność wobec naszych wyborów żywieniowych, aby nie zwiększać dodatkowo kalorycznego ciężaru spożytego alkoholu.

Komentarze do: Alkohol niekorzystnie wpływa na nasze wybory żywieniowe

Ta treść nie została jeszcze skomentowana.

Dodaj pierwszy komentarz