Szukaj

Alkohol podnosi ryzyko raka trzonu macicy

Podziel się
Komentarze0

Rak trzonu macicy wywodzi się z komórek błony śluzowej tego narządu, tzw. endometrium. Naukowcy z Uniwersytetu Południowej Kalifornii w Los Angeles przebadali 41.574 kobiet po menopauzie. Na wstępie pacjentki udzieliły informacji odnośnie stanu zdrowia i swojego stylu życia, m.in. picia alkoholu. W ciągu kolejnych 8 lat na raka trzonu macicy zachorowały 324 kobiety.



Analiza danych wykazała, że kobiety, które wypijały minimum dwa drinki dziennie były dwukrotnie bardziej narażone na raka macicy, niż kobiety, które wcale nie piły alkoholu. U kobiet pijących go mniej nie zaobserwowano podobnego wzrostu ryzyka.

Jak podkreśla prowadząca badania dr Veronica Wendy Setiawan, wyniki te nie dowodzą jeszcze, że picie dużych ilości alkoholu bezpośrednio wpływa na rozwój raka macicy. Mogą jednak stanowić potwierdzenie wcześniejszych obserwacji, że alkohol podnosi stężenie estrogenów u kobiet po menopauzie. A to jest uważane za istotny czynnik ryzyka raka endometrium.


Ponieważ w najnowszych badaniach nie uwzględniono kobiet przed menopauzą, nie można spekulować na temat ewentualnego wpływu alkoholu na ryzyko raka endometrium w tej grupie wiekowej. Jak przypomina dr Setiawan, istnieją jednak pewne dowody wskazujące, że również młode kobiety pijące stosunkowo dużo alkoholu mają podwyższone stężenie estrogenów w organizmie, w porównaniu do abstynentek. (PAP)

Komentarze do: Alkohol podnosi ryzyko raka trzonu macicy

Ta treść nie została jeszcze skomentowana.

Dodaj pierwszy komentarz