W jaki sposób podnieść kreatywność i poziomy energii u osób cierpiących na chorobę Alzheimera, które mogą się izolować od ludzi, gdyż progresywnie tracą swoje punkty orientacyjne i potrzebują pomocy, aby je odnaleźć? Fundacja szpitalna Sainte-Marie we Francji być może ma odpowiedź na to pytanie.
Z całą pewnością, wraz z firmą Potel et Chabot, pokazuje jeden ze sposobów na przywrócenie ludziom chorym na Alzheimera zainteresowania życiem.
To nieoczekiwane partnerstwo uczy chorych cukiernictwa i już teraz pozwoliło wielu pacjentom na samodzielne i własnoręczne wypiekanie przeróżnych ciast i smakołyków.
Nowa tura szkolenia będzie miała miejsce we wrześniu, tak samo w kuchniach należących do Potel et Chabot.
Zobacz również:
- Choroba Alzheimera
- Alzheimer - czy mnie to także grozi?
- Granat może spowolnić postęp Parkinsona i Alzheimera?
- Dieta, która może obniżyć ryzyko Alzheimera
- Jak rozpoznać objawy choroby Alzheimera?
- Diagnozowanie Alzheimera. Tak, ale kiedy?
- Czy istnieją leki na chorobę Alzheimera?
- Czy rak skóry może wiązać się ze zmniejszonym ryzykiem choroby Alzheimer'a?
W trakcie pierwszej tury, pacjentki (głównie starsze kobiety z Fundacji Sainte-Marie) na początku zapoznały się z miejscem i z sytuacją. Następnie dostały do ręki wszelkie niezbędne narzędzia - i zaczęły piec.
Wieczorem wróciły do siebie z pysznościami własnego wyrobu. Według lekarzy, taka działalność jest bardzo stymulująca dla chorych: nie tylko mają wrażenie przeżycia prawdziwej przygody, ale też odzyskują poczucie bycia potrzebnym.
Mogą ofiarować swoim bliskim to, co same zrobiły. W przypadku tych kobiet ze starego pokolenia, dla których często kuchnia była centralnym miejscem ich egzystencji, taka aktywność pozwola im zanurzyć się w znajomym i całkowicie bezpiecznym zajęciu.
Tego typu stymulacja mózgu to część strategii opieki nad chorymi na Alzheimera z łagodną postacią degeneracji.
Komentarze do: Alzheimer: chorzy we Francji uczą się piec na nowo!