Artykuł opublikowany w Annals of Allergy oraz Asthma and Immunology stwierdza, że możliwe jest iż czynniki alergenne wywołujące objawy u alergików znajdowały się w żywności. Jest to spowodowane stosowaniem antybiotyków w niektórych uprawach rolniczych, zwłaszcza w Kanadzie i Stanach Zjednoczonych bo w Europie jest to głównie zabronione.
W badaniach, naukowcy uwzględnili przypadek 10-letniej dziewczyny, której objawy alergii wywołało ciasto z borówkami. Dziewczyna była uczulona na penicylinę i krowie mleko, a także cierpiała na astmę i alergię sezonowe – nie było wiadomo, jaki składnik z ciasta powoduje uczulenie.
Próbkę ciasta naukowcy pobrali i poddali analizom. Dzięki temu, badacze doszli do wniosku, że to co wywołało alergię u dziewczyny to reakcja na zanieczyszczone streptomycynami borówki, czyli składnikiem antybiotyków, który używany jest również jako pestycyd.
Zobacz również:
Autorzy badania uważają, iż to właśnie dzięki ich analizom stwierdzono, że to antybiotyki używane do zabijania grzybów, bakterii i glonów atakujących owoce, spowodowły alergię.
Obecnie, stosowanie antybiotyków w rolnictwie w niektórych krajach jest zakazane, głównie w krajach europejskich. Jednak w przypadku USA czy Kanady, te metody cały czas są praktykowane.
Ostatnie artykuły opublikowane w Medical News Today informowały o wynikach nowych badaniach, w których wykazano, że dzieci mieszkające w centrach miast są bardziej podatne na alergie pokarmowe. Jest to związane ze stosowaniem antybiotyków w uprawach rolnych, które spożywa wiele kobiet w czasie ciąży. Obydwa badania wiążą się ze sobą w pewien sposób.
Opracował: Damian Nowaczek
Komentarze do: Analizy reakcji alergicznych na antybiotyki i pestycydy zawarte w żywności